Ένας μεγαλοπρεπής, μνημειώδης αρχαίος τάφος που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη, μετέτρεψε την μικρή αυτή πόλη των Σερρών σε επίκεντρο του ενδιαφέροντος, που μάλιστα ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, εν μία νυκτί.
Ενδιαφέρον τόσο από την επιστημονική κι αρχαιολογική κοινότητα, όσο κι από πλήθος κόσμου που ιντριγκάρονται από την πιθανότητα και μόνο να είναι αυτό το σημείο στο οποίο έχει ταφεί ο εμβληματικός στρατηγός που κάποτε κατέκτησε τον κόσμο, ο Μέγας Αλέξανδρος.
Μπορεί αυτό το ενδιαφέρον να έχει ανακύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την πλειονότητα των Ελλήνων, ωστόσο υπάρχει ένας ο οποίος δεν... ανακάλυψε προχθές την Αμφίπολη. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως αναφέρει σε σημερινό του σημοσίευμα το Βήμα της Κυριακής, "παρακολουθεί από το 2009 την Αμφίπολη".
Την άνοιξη του 2009, λοιπόν, στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας κινούνταν όλα στον αστερισμό της διάδοχης κατάστασης του Κώστα Καραμανλή, με τον Αντώνη Σαμαρά, υπουργό Πολιτισμού τότε, να διαγωνίζεται για το χρίσμα με τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Εκτός βέβαια από τις "ματιές" στον προεδρικό θώκο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς είχε να διαχειριστεί και ένα άλλο εγχείρημα μεγάλου βεληνεκούς, τόσο πολιτιστικού, όσο και με πολιτικές διαστάσεις, που δεν ήταν άλλο από τα εγκαίνια του νεόδμητου Μουσείου της Ακρόπολης, που ήταν προγραμματισμένα για τις 21 Ιουνίου 2009.
Δέκα μόλις ημέρες, όμως, πριν από την σημαντική αυτή πολιτιστική στιγμή της σύγχρονης Ελλάδας, ο Αντώνης Σαμαράς είχε... ραντεβού με την αρχαία. Στις 11 Ιουνίου 2009, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε μία διήμερα περιοδεία στις Σέρρες, όπου η πρώτη του στάση ήταν η αρχαία Αμφίπολη, συνοδευόμενος και τότε, όπως και φέτος, από την σύζυγό του Γεωργία.
Η υπεύθυνη της ανασκαφής, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, είχε κάνει αίτημα για ένταξη των ανασκαφών στο ΕΣΠΑ κι έτσι ο υπουργός Πολιτισμού θέλησε να επιθεωρήσει ιδίοις όμμασι τον αρχαιολογικό χώρο.
Τα σχέδια της επικεφαλής αρχαιολογικής ομάδας ήταν φιλόδοξα κι έτσι η ένταξη που είχαν αιτηθεί έγινε πραγματικότητα το 2011, με τις νέες ανασκαφικές... εξορμήσεις να ξεκινούν ένα χρόνο μετά και τελικά δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2014 να αποκαλύπτεται αυτό το... κάτι μεγάλο που πίστευε η κυρία Περιστέρη.
Μεγάλο κυριολεκτικά, αφού ο ταφικός περίβολος που διαγράφει έναν τέλειο κύκλο, με περίμετρο 497 και ύψος 3,5 μέτρα, ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες και πλέον έχει εξάψει το ενδιαφέρον όλων.
Τον Αύγουστο του 2013, όταν ανακαλύφθηκε ο περίβολος, ο πρωθυπουργός απέφυγε να επισκεφθεί το σημείο, ωστόσο άρχισε να παρακολουθεί πιο στενά το όλο εγχείρημα, ενώ κατέστησε σαφές στον τωρινό υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, όταν του ανέθεσε το υπουργείο, πως θέλει να ενημερώνεται αμέσως για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη.
Όπερ και εγένετο, αφού στις 8 Αυγούστου 2014 ο κ. Τασούλας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως η κ. Περιστέρη αιτήθηκε μεγαλύτερη αστυνομική φύλαξη στο χώρο, αφού είχε ανακαλύψει την είσοδο του τύμβου, αίτημα που φυσικά έγινε δεκτό και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...
Όσοι ξέρουν κάτι παραπάνω, υποστηρίζουν πως σύμφωνα με τις ενδείξεις δεν έχει γίνει σύληση και πως η είσοδος στο εσωτερικό του τύμβου είναι θέμα ημερών, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την αποκάλυψη της ταυτότητας της προσωπικότητας που έχει ταφεί εκεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Σφίγγες, βάρους 1,5 τόνου έκαστη, εμποδίζουν την είσοδο στους αρχαιολόγους, ενώ στο σημείο υπάρχει και μία τεράστια ποσότητα συσσωρευμένου χώματος κι από πίσω της δύο τοίχοι, που έχουν απόσταση 6-7 μέτρων ο ένας από τον άλλον.
Η διάνοιξη θα γίνει με τρόπο "χειρουργικό", από σεβασμό στην αρχαιολογική δεοντολογία, αλλά και για να προστατευτούν όλα τα πολύτιμα ευρήματα κι έτσι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.
Όπως λένε οι πληροφορίες, μάλιστα, η κυρία Περιστέρη έριξε μία πρώτη "ματιά" στο εσωτερικό του τύμβου με μικροκάμερα, από μία εσοχή μικρής διαμέτρου που βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου και κατάφερε να διακρίνει κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο που δικαιολογεί απολύτως τον "πολιτικό συναγερμό" που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο υπάρχουν επιχωματώσεις στο σημείο και μονάχα η ολοκλήρωση της ανασκαφής θα μπορέσει να οδηγήσει σε ασφαλεστερα συμπεράσματα.
Την ίδια ώρα, με ειδικά σκέπαστρα καλύφθηκε η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, προστατεύοντας τις σφίγγες, αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και τα περίεργα βλέμματα που των δεκάδων ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή και θέλουν να πάρουν μία... γεύση αρχαιότητας.
Οι αρχαιολόγοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.
newsit.gr