Η θάλασσα ήταν ο ιδανικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα, που θα συνεχιστεί και αύριο, Σάββατο. Σταδιακή αλλαγή του σκηνικού του καιρού περιμένουμε από την Κυριακή, όταν η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα βρίσκονται σε ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 8 μποφόρ.
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διαχειριστούν τα ενδεχόμενα περιστατικά λόγω του καύσωνα.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες, ιδίως παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, να είναι πολύ προσεκτικοί στην έκθεσή τους στον ήλιο μέχρι και την Κυριακή.
Οδηγίες για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων αδιαθεσίας κατά τον καύσωνα έδωσε το υπουργείο Υγείας και είναι οι εξής:
- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
- Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
- Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
- Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
1. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
2. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
3. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
- Συχνά ντους.
- Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.
Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
- Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
- Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.
- Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
Συστήνεται κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.