Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Με ρυθμό 1 δισ. ευρώ αυξάνονται τα χρέη προς την εφορία κάθε μήνα

  • 1


  Τη διαρκώς εντεινόμενη αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καταδεικνύουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία σε διάρκεια ενός μόλις μήνα (το διάστημα μεταξύ Ιουνίου – Ιουλίου) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,28 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από 13,95 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν σε 15,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.
Αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των οφειλετών, ο οποίος στο τέλος Ιουνίου ήταν 2.256.449 άτομα και στο τέλος Ιουλίου αυξήθηκε σε 2.428.233 άτομα. Μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή, ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε περίπου κατά 170.000 άτομα.
Κι ενώ τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι τα «φέσια» προς την εφορία αυξάνονται διαρκώς, στο αμέσως επόμενο διάστημα οι φορολογούμενοι καλούνται να ανταποκριθούν σε περισσότερα φορολογικά βάρη, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η καταβολή των δόσεων του νέου φόρου ακινήτων.
Στο οικονομικό επιτελείο είναι διάχυτη η ανησυχία ότι τα αθροιστικά βάρη από τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ θα διογκώσουν με ταχύτερο αριθμό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογούμενων, ζητώντας παράλληλα άμεσα νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

arouraios.gr