Twitter@EmOikonomidis
Από την ημέρα που ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ροχανί, βγαλμένος από το… σενάριο του “Homeland” διαδέχτηκε τον “υπερβολικό” Μαχμούντ Αχμαντιντετζάντ στην Προεδρία του Ιράν, η Τεχεράνη άλλαξε για πάντα.
Το Ιράν ήρθε πιο κοντά στη Δύση, το πυρηνικό πρόγραμμά του… εξορθολογίστηκε, οι οικονομικές κυρώσεις έχουν αρθεί κατά ένα μεγάλο μέρος, και τα χρόνια της ασυγκράτητης επιθετικότητας των Φρουρών της Επανάστασης φαντάζουν μακρινή ανάμνηση.
Κομβικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή “υποδείγματος” για το θεοκρατικό Ιράν, διαδραμάτισε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, περίπου ως… ενδιάμεσος του Ροχανί και των Φρουρών της Επανάστασης.
Εγγυητής της κληρονομιάς της Επανάστασης του Χομεϊνι, αλλά και την ίδια στιγμή ρεαλιστής και ψύχραιμος, ώστε να προσαρμοστεί καταλλήλως στα καινούρια δεδομένα.
Όπως έκανε δηλαδή σήμερα, όταν επέκρινε τις κυβερνήσεις των μουσουλμανικών κρατών, για τη στάση… απάθειας απέναντι στην εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, καλώντας ουσιαστική σε μια εξέγερση των Μουσουλμάνων κατά του Τελ Αβίβ.Όπως ο Χασάν Ροχανί, αξιοποιεί και ο ίδιος τη διαδραστική παρεμβατικότητα του Twitter, το οποίο χρησιμοποιεί για να περνάει τα δικά του, στοχευμένα και ηχηρά μηνύματα. Όχι πάντοτε με… μετριοπάθεια.
Η Χαμάς άλλωστε, στηρίχτηκε επί σειρά πολλών ετών στους Φρουρούς της Επανάστασης, με αποτέλεσμα η σημερινή πολιτική ρεαλισμού που ακολουθεί ο Χασάν Ροχανί, να την έχει πλήξει.
Το αρνητικό timing για τη Χαμάς φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, έχοντας πίσω και δίπλα του έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνδράμει στη Γάζα.
υστερογραφα