Η τελευταία αφορμή δόθηκε όταν δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια έξι Αλβανούς, που κρίθηκαν ένοχη για τη δολοφονία πέντε νεαρών σλαβικής καταγωγής, τον Απρίλιο του 2012.
Αμέσως, δυο χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους και κραδαίνοντας αλβανικές σημαίες πέταξαν πέτρες και έσπασαν παράθυρα του δικαστικού μεγάρου, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα όπως «UCK», «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», «Θέλουμε δικαιοσύνη», «Μεγάλη Αλβανία», «μαφιόζικο κράτος».
Με δεδομένο το προηγούμενο του εμφυλίου του 2000, μετά τη λήξη του οποίου οι Αλβανοί εξασφάλισαν πολλά προνόμια, και καθώς τα επεισόδια εξαπλώθηκαν σε πόλεις όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός (Τέτοβο, Γκόστιβαρ, Στρούγκα), τα Σκόπια καταδίκασαν τα επεισόδια και το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάλεσε τους πρέσβεις της Αλβανίας και του Κοσόβου στα Σκόπια για να τους επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με επίσημες τοποθετήσεις και δηλώσεις των Τιράνων και της Πρίστινας μετά την απόφαση Δικαστηρίου.
Κι' αυτό, διότι τόσο τα Τίρανα όσο και η Πρίστινα επισήμως αμφισβήτησαν την δικαστική απόφαση.
Πρόκειται για ένα κορυφαίο πρόβλημα για την περιοχή, εντασσόμενο και στο παλιό όραμα περί "Μεγάλης Αλβανίας", που τα Σκόπια χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν την άποψη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής τους (ώστε να τεθούν υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας).
Ωστόσο, αν και γνωρίζουν πως γι' αυτούς η ΕΕ είναι υπόθεση ζωής ή θανάτου, από την άλλη πλευρά επιμένουν στις ακραίες θέσεις τους και στην επιθετική στάση τους - με κορυφαία αντίδραση τις πρόσφατες δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων με τις οποίες υποστήριζαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει "μακεδονική μειονότητα" που ομιλεί την "μακεδονική γλώσσα", καλώντας μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τις περιοχές αυτές για να... το διαπιστώσει!
Με λίγα λόγια, ενώ οι ακραίοι αυτοί πολιτικοί βλέπουν ότι η χώρα τους κινδυνεύει, δεν κάνουν βήμα πίσω!
Και μετά, θρηνούν για τις χαμένες ευκαιρίες, όπως συνέβη τις προάλλες, όταν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν και πάλι απέκλεισε το ενδεχόμενο εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς ισχύει το βέτο που η Αθήνα είχε προβάλει στη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008.
Τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη δήλωση Ράσμουσεν ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία, δεν θα εξετασθούν ζητήματα διεύρυνσης, οι Σκοπιανοί αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως "από την μια πλευρά έχουμε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η οποία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις ένταξης από το 2008, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος του βέτο ως πολιτικού μέσου εκ μέρους μιας χώρας - συμμάχου του ΝΑΤΟ".
Όπως βλέπετε, λένε μόνο όσα τους συμφέρουν...
elzoni.gr