Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ενα δείπνο με νόημα: Ο πρόεδρος του Ατζερμπαϊτζάν έφαγε στο σπίτι της Ντόρας Μπακογιάννη Πηγή: Ενα δείπνο με νόημα: Ο πρόεδρος του Ατζερμπαϊτζάν έφαγε στο σπίτι της Ντόρας Μπακογιάννη [εικόνες]


Ένα πολύ ενδιαφέρον δείπνο πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο σπίτι της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ισίδωρου Κούβελου στη Γλυφάδα, προς τιμήν του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ  και της συζύγου του Μεχριμπάν Αλίεβα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr.

Παρόντες ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αζέρος υπουργός Αθλητισμού Αζάντ Ραχίμοφ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος.
Παρευρέθησαν επίσης και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Βαγγέλης Μαρινάκης, Αγγελική Φράγκου και Ευτύχης Βασιλάκης.
Σημειώνεται ότι η κυρία Αλίεβα θα βραβευθεί απόψε στην Πνύκα για την προσφορά της στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.
Το μενού ήταν ελληνικό, φάβα με χταπόδι και αχινοσαλάτα και ψάρι με αρμυρίκι και γλυκό πες μελμπά.



Για ΔΕΣΦΑ και ΤΑΡ συζητούν Σαμαράς και Αλίεφ
Δύο είναι τα ζητήματα τα οποία θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ: η ΔΕΣΦΑ και ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ.
Σύμφωνα με τα Νέα, στις διήμερες συζητήσεις των δύο πλευρών (Δευτέρα και Τρίτη) θα συζητηθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar και η πρόοδος στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP.
Βασικός στόχος του κ. Αλίεφ είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε βάση τροφοδότησης του φυσικού αερίου της Κασπίας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αρχίζοντας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.
Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτά τα σχέδια, πρέπει πρώτα να κλείσει η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, αξίας 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη, με ευθύνη της Κομισιόν.
Οι Βρυξέλλες απαιτούν να υπογραφεί διμερής διακρατική συμφωνία μεταξύ των «28» της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν ότι η Socar θα τηρήσει τους όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου δεν μπορεί να εμπορεύεται και φυσικό αέριο.
Οι χώρες - μέλη αρνήθηκαν να υπογράψουν διακρατικές συμφωνίες και η Κομισιόν αναζητά πλέον άλλη διαδικασία.
Σημαντική για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θεωρείται η πρόσφατη πιστοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι ο ΔΕΣΦΑ συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της κοινοτικής ενεργειακής νομοθεσίας, καθώς απαντά στα ζητήματα που καλείται να εξετάσει η Κομισιόν.
Η πιστοποίηση έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, εκείνες καλούνται να επικυρώσουν την απόφαση, και κάπου μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να έχει κλείσει η συμφωνία.
Ο αγωγός ΤΑΡ
Πέραν του «καυτού» θέματος της ΔΕΣΦΑ, θα συζητηθεί επί μακρόν και η επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, το χρονοδιάγραμμα του οποίου απειλείται από τις συνεχείς απαιτήσεις από τοπικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας για αλλαγές διέλευσης.
Πάντως, τα προσδοκώμενα οφέλη είναι σημαντικά και για τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της η κυβέρνηση βλέπει στο Αζερμπαϊτζάν τον καταλύτη στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, ενώ από την πλευρά του το Μπακού βλέπει στην Αθήνα την πύλη εισόδου για το αζερικό αέριο στην Ευρώπη.
Ο Αλίεφ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: iefimerida.gr