Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Γιορτάστηκε η 193η Επέτειος της Α Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα

Με καλό καιρό γιορτάστηκε η 193η Επέτειος της Α' Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα την
Κυριακή 15 Ιουνίου.
Ο Δήμος Γορτυνίας σε συνεργασία με τους τοπικούς και πολιτιστικούς φορείς της Στεμνίτσας διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις για την Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία που συγκροτήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ι.Μ. Καλτεζών Αρκαδίας και αποτέλεσε τη πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων. Έδρα της Γερουσίας ορίσθηκε η Στεμνίτσα και την άλλη μέρα, στις 27 Μαΐου 1821 συνεδρίασε στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής, Στεμνίτσας η οποία αποτέλεσε για λίγες μέρες την έδρα της πρώτης διοίκησης της απελευθερωμένης Ελλάδας.

Πλήθος κόσμου από τη Γορτυνία, την Τρίπολη αλλά και τουρίστες παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις και τίμησαν αυτή τη γιορτινή ημέρα. Πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής και ακολούθησε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολάου Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επέτειο σαν μία από τις σημαντικότερες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Το χορευτικό τμήμα "Μαντιναίοι" του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικράς Μαντίνειας από τη Μεσσηνιακή Μάνη χόρεψε παραδοσιακούς στην πλατεία του χωριού παραδοσιακούς χορούς από τη Μάνη, τα Ιόνια νησιά, Πελοπόννησο και το Αιγαίο.
Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, οι βουλευτές Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κώστας Ζαχαριάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, οι νεοεκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκςο Γιαννακόπουλος και Ιωάννης Κατσίρης, ο αστυνομικός διευθυντής Αρκαδίας Γιαννακάκος Βασίλειος, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Δημητσάνας Κωνσταντίνος Βραγγάλας καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Γορτυνίας.

 arcadiaportal.gr