Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΤΑΜΙ «πολεμούν» την ΕΛΙΑ

tsipras-theodorakis
Οι αναφορές συσπείρωσης και τα προσκλητήρια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, στοχεύουν στην ίδια δεξαμενή.

Αυτή της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης.

Αυτή η δεξαμενή είναι που έδινε ανέκαθεν ισχυρές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και κάποτε μεταφερόμενη λόγω απογοήτευσης και στη ΝΔ.

Τώρα που η οικονομική κρίση αποκάλυψε και την πολιτική αλλά και την συστημική κρίση, τα κόμματα που δημιουργήθηκαν ή μεγάλωσαν όπως το ΠΟΤΑΜΙ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητούν ψήφους και στήριξη σε εκείνη τη μερίδα του κόσμου που καταγράφονται ως αναποφάσιστοι ή δυσαρεστημένοι ΠΑΣΟΚοι και που στο σύνολό τους κάποτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ.
Όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΤΑΜΙ, είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω κακών επιλογών σε πρόσωπα και τακτικές αδυνατούν να κεφαλαιοποιήσουν τα πολιτικά «οφέλη» της κρίσης. Ο λόγος είναι εμφανής: αδυνατούν να πείσουν, αδυνατούν να προφέρουν ένα καθαρό λόγο για την επόμενη ημέρα. Διαφορετικά ο κόσμος θα τους είχε ήδη κάνει κυβέρνηση..

Ακόμη η πολιτική τους αγωνία για προνομιακή «εξουσία» τους καθιστά στα μάτια της κοινωνίας διψασμένους για τα αξιώματα. Και αυτό γιατί σήμερα την ώρα της κρίσης δεν συνεργάζονται δημιουργικά για ένα αρραγές εθνικό μέτωπο.

Η συνεχής τους δε αναφορά, σε στελέχη και ψηφοφόρους του πάλαι ποτέ μεγάλου ΠΑΣΟΚ, δείχνει την αδυναμία τους να έχουν «αυθόρμητα» εκείνη την κοινωνική συναίνεση που απαιτούν οι καιροί.

Η θέση της ΕΛΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ, στα νέα κελεύσματα είναι καταλυτική. Έχει το «πάνω» χέρι στο παιχνίδι της συσπείρωσης του κεντρώου χώρου.

Πρώτον γιατί από τις τελευταίες εκλογές κράτησε ικανό αριθμό ψηφοφόρων που της επιτρέπει να ελπίζει.

Δεύτερον γιατί βρίσκεται εντός του κυβερνητικού σχήματος και έχει τη δυνατότητα να αποδείξει πως αυτή η κυβέρνηση της κρίσης, λόγω της ΕΛΙΑΣ μπορεί να έχει ένα κεντρώο κοινωνικό πρόσημο. Μπορεί να φρενάρει πολιτικές λιτότητας.

Χωρίς αμφισβήτηση είναι στο χέρι της ΕΛΙΑΣ να ξανακερδίσει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ μία αστείρευτη διγλωσσία και στο ΠΟΤΑΜΙ ένα «ρεύμα» χωρίς στόχευση.

Αυτός είναι και ο λόγος που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΤΑΜΙ, αντιπολιτεύονται κυρίως την ΕΛΙΑ, γιατί γνωρίζουν πως αν βρει το βηματισμό της και λειτουργήσει έτσι όπως απαιτεί η κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί στο 10% και το ΠΟΤΑΜΙ ίσως και να εκλείψει..


Γρηγόρης Σταματιάδης
www.tokentro.gr