Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο Ρέντσι δηλώνει έτοιμος να αλλάξει την Ευρώπη

rentsi1
Ο Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ιταλική LaStampaκαι σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, τόνισε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να ηγηθεί σε μια προσπάθεια αλλαγής της Ευρωπαϊκής πολιτικής, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και την απασχόληση κι όχι μόνο στην λιτότητα. «Αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιταλός Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Είμαστε έτοιμοι να ηγηθούμε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία επέλεξε την σταθερότητα. Η Ιταλία παίρνει την άδεια να πει ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, διότι αρχίζει από τον εαυτό της, από την κατάργηση των περιφερειών».
Σε ότι αφορά, δε, τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ρέντσι δηλώνει ότι «πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα ονόματα, πρέπει να συμφωνηθεί η ατζέντα δράσης», διότι «τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι θέσεις εργασίας και λιγότερο οι καρέκλες της εξουσίας».
Για τις σχέσεις του με την Μέρκελ είπε ότι «διατηρεί άριστη σχέση με την κυρία Μέρκελ» και πως «θεωρεί χυδαίο και άκομψο τον τρόπο με το οποίο κάποιες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να κερδίσουν ψήφους μιλώντας άσχημα για την Μέρκελ. Σε ότι αφορά την αγορά της εργασίας ή την δομή του δημοσίου, θεωρώ την Γερμανία υπόδειγμα, και όχι εχθρό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι σε άλλα θέματα δεν υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Η Ιταλία θα επαναλάβει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές δεν πρέπει να είναι μόνον εκείνες της λιτότητας, αλλά και της ανάπτυξης, των μεταρρυθμίσεων και της απασχόλησης».
Σε σχέση με τις προτεραιότητες του ιταλικού εξαμήνου προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιουλίου, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρει ότι τα κύρια θέματα θα είναι «η ανανέωση των ευρωπαϊκών οργάνων, οι πόροι για τον οικονομικό προγραμματισμό μέχρι το 2020 και η κοινή βούληση για αλλαγή του μοντέλου οικονομικής πολιτικής».
Σε σχέση με τη μετανάστευση Ρέντσι επεσήμανε: «Πριν ζητήσει κάτι, η Ιταλία δρα. Το να βλέπει κανείς να πεθαίνουν παιδάκια τριών ετών στον βυθό της θάλασσας και να λέει ότι δεν είναι δικό του πρόβλημα είναι κάτι το απολίτιστο, κάτι το ανήθικο. Αντιβαίνει στους κανόνες της θάλασσας, στην κουλτούρα της υποδοχής που γεννήθηκε στην Μεσόγειο: στον πολιτισμό της Αθήνας και της Ρώμης. Μάθαμε ότι η υποδοχή και η διάσωση του φιλοξενούμενου είναι μια ιερή αξία. Με την επιχείρηση Mare Nostrum σώζουμε τόσες ζωές. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να ζητήσει από τον ΟΗΕ να παρέμβει στην Λιβύη και να δείξει, γενικότερα, ικανότητα στην διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Θεωρούμε ότι η Frontex μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο και με πιο αποδοτικό τρόπο».
Για τους Γκρίλο και Μπερλουσκόνι είπε: «Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι είναι εκτός παιχνιδιού, θα ήταν λάθος. Η Ιταλία είναι ικανή για ό,τι μπορεί να βάλει ο νους μας, με την καλή και την κακή έννοια. Είναι συγχρόνως η χώρα της παραφροσύνης και της μεγαλοφυΐας».

ysterografa.gr