Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ



ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

http://www.loutraki-agioitheodoroi.gr/sites/default/files/images/img_ag_theodoroi_021.small.jpg 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συνεργασία του  Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, της ΔΕΥΑ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  δρομολογείται οριστική λύση για την έναρξη της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Αγίων Θεοδώρων.

Με Προγραμματική Σύμβαση που εγκρίθηκε από τα Συμβούλια των τριών (3) φορέων με ταχύτατες διαδικασίες, μέσα σε πέντε (5) ημέρες ανατίθεται στην ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων η λειτουργία του βιολογικού.


Το ζήτημα του Βιολογικού Καθαρισμού των Αγίων Θεοδώρων και η επιτακτική ανάγκη επίλυσής του, ανάγεται από το 2011, όπου είχε ήδη διαπιστωθεί ότι τα έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού των Αγίων Θεοδώρων δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων.

Η εργολαβία «ΔΙΚΤΥΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ Α1& Α2  ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ»,  προϋπολογισμού: 7.266.324,28 € και συνολικής τελικής δαπάνης 4.016.180,32 € που περαιώθηκε στις 30-06-2006  παρουσίαζε επιμέρους ελαττώματα που εντοπίζονταν κυρίως στην εμφάνιση εκτεταμένων εισροών σε πολλά σημεία του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού.

Αφενός, για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του κεντρικού αγωγού πραγματοποιήθηκαν από τον εργολάβο κατασκευής του έργου, οι επισκευές των εισροών που οφείλονταν σε αστοχίες και πλημμελή κατασκευή. Για την επισκευή όσων ζημιών οφείλονταν στην παλαιότητα του έργου, υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση (αρχική: 5/11/2012 και τροποποιητική 22/11/2013) μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, η υλοποίηση της οποίας βρίσκεται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.

Αφετέρου, η εργολαβία «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ», προϋπολογισμού: 7.298.606,02 € και συνολικής τελικής δαπάνης 6.097.144,22 € που περαιώθηκε στις 15-12-2009, είχε σχεδιαστεί αρχικά για 25.000 κατοίκους, ενώ με τα σημερινά πληθυσμιακά δεδομένα των Αγίων Θεοδώρων οι συνδεδεμένοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 4.750.


Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, σας ενημερώνει ότι μετά από συντονισμένες προσπάθειες των τελευταίων ετών της Δημοτικής Αρχής, το βασικό αυτό λειτουργικό πρόβλημα πρόκειται να επιλυθεί οριστικά με την υλοποίηση της μελέτης τροποποίησης λειτουργίας της εγκατάστασης, αποδίδοντας επιτέλους στην πόλη των Αγίων Θεοδώρων το προσδοκώμενο περιβαλλοντικό όφελος μίας επένδυσης άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΔΕΥΑ έχει ήδη ολοκληρώσει μελέτη για την τροποποίηση λειτουργίας της εγκατάστασης για πληθυσμό 3.500 – 5.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης θα ξεκινήσει σε τρεις (3) μήνες από την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και η πλήρης λειτουργία σε έξι (6)  μήνες.

Η άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην πρόταση του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και της ΔΕΥΑ, μέσα από την έγκριση της σύμβασης, σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωση όλων, στην εύρεση οριστικής λύσης για τη λειτουργία του έργου που ήταν ανενεργό τόσα χρόνια.