Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ποιός κερδίζει από τη διάλυση της Χρυσής Αυγής;

Nikos-Mihaloliakos
Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, πάντοτε υπό την αίρεση του στρεβλωτικού δείγματος στο οποίο στηρίζονται τα ευρήματα και τα συμπεράσματά τους, δείχνουν με μάλλον ηχηρή συνέπεια την κοινωνική απαλλοτρίωση της Χρυσής Αυγής.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων για την εγκληματική… προδιάθεση και δράση του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, η κοινωνική δυναμική της Χρυσής Αυγής έχει υποχωρήσει αισθητά, ή στην καλύτερη για το συγκεκριμένο πολιτικό μόρφωμα περίπτωση έχει ανακοπεί.
Το επόμενο ερώτημα που προκαλεί απαντήσεις βέβαια, αφορά στο ποιοί είναι εκείνοι οι οποίοι κερδίζουν από την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής. Οι πολιτικοί αναλυτές… αποπροσανατολίζονται, ή μάλλον δυσκολεύονται να αποφασίσουν στη στάθμιση ανάμεσα στην “δεξιά” προέλευση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, και τη ψήφο αντίδρασης που είχαν στο μυαλό τους εκείνοι που την επέλεγαν μέχρι πρότινος.
Η ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι το κεντρικό ερέθισμα για την ψήφο υπέρ της Χρυσής Αυγής είχε αντισυστημικά χαρακτηριστικά αντίδρασης στο Μνημόνιο και το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Από τη στιγμή που οι λόγοι αυτοί δεν έχουν εκλείψει, το πιθανότερο είναι ότι οι “ορφανοί” σήμερα ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής θα αναζητήσουν στέγη σε κάποιο άλλο κόμμα διαμαρτυρίας.
Αν μάλιστα ξαναδιαβάσουμε τη θεωρία των δυο άκρων, και της υπόγειας “συνεννόησής” τους, σε επίπεδο ιδεολογικής προδιάθεσης, η διαδρομή είναι… υποψιάσιμη. Και μάλλον θα αποτυπωθεί πάνω στην κάλπη, αντί να εκδηλωθεί νωρίτερα στις δημοσκοπήσεις.

ysterografa.gr