Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όμηρος της κεντρικής εξουσίας

Γράφει ο
Δημήτρης Στάμου
 
Κραδασμούς και προβληματισμό προκαλεί, κατά τα ειωθότα, η επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, αφού είναι πανομοιότυπη σε πνεύμα, ύφος και πρακτική με τις προηγούμενες.

Τα πολιτικά κόμματα χρίζουν τους υποψηφίους και «ευλογούν» τον πολιτικό αγώνα, που αναμένεται να διεξαχθεί συγκεκαλυμμένα από ευχολόγια και πολιτικές φιλολογίες, όσον αφορά το ενδιαφέρον για τα τοπικά προβλήματα.

Η προεκλογική πόλωση θεωρείται δεδομένη και προοιωνίζεται τα πολιτικά δρώμενα την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, τα οποία θα αναλυθούν και θα αποκωδικοποιηθούν κατά το δοκούν, θα σημάνουν εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα σηματοδοτήσουν την επίσπευση των εθνικών εκλογών, ασχέτως της καθολικής διαπίστωσης ότι «θα νικήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η επιλογή των υποψηφίων όμως, με την παλαιο-πολιτική πρακτική και οι παλινωδίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ιδιαιτέρως στη Μακεδονία, απέδειξαν και πάλι ότι οι κομματικές σκοπιμότητες εξαφάνισαν τις όποιες απόπειρες ανεξαρτητοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε με Καποδίστρια είτε με Καλλικράτη. Τον τελευταίο τον κατάλαβαν ελάχιστοι και πριν μάθουν τις ρυθμίσεις και τις δυνατότητές του μιλούσαν για την τροποποίησή του.

Το περίεργο είναι ότι όλοι αδιαφορούν για τα καυτά τοπικά προβλήματα και τη ζοφερή πραγματικότητα που αναδεικνύουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στους περισσότερους δήμους.

Στην παρούσα συγκυρία, εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο και δέσμιοι της τρόικας, έχω την αίσθηση ότι χάνουμε και τη μεγάλη ευκαιρία να δομήσουμε μια νέα αυτοδιοίκηση ικανή να συνδράμει, ώστε να βγούμε από το τέλμα, να χαράξει αναπτυξιακές προοπτικές και να αποτελέσει ελπίδα για ανάκαμψη.

Οι αυτοδιοικούμενοι πολίτες καλούνται να εφαρμόσουν συνήθως κατευθυνόμενες πολιτικές επιλογές, αντιλαμβανόμενοι ότι τα προγράμματα και τα οράματά τους θα περάσουν από την προκρούστεια κλίνη της τρόικα και ενδεχομένως να ακυρωθούν από τα Μνημόνια. Διαπιστώνουν με θλίψη και αγανάκτηση ότι το αυτοδιοικητικό τους δικαίωμα ασκείται κατά τρόπο περιορισμένο, μέσα από επικοινωνιακά φληναφήματα, καιροσκοπισμούς και πολιτικές ισορροπίες.

Η προσεχής πενταετία, όπως τουλάχιστον προσδιορίζεται με τον ισχύοντα νόμο η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, θα αποτελέσει ίσως το κρισιμότερο τεστ για τους τοπικούς άρχοντες. Κατά πρώτον θα κληθούν να διαχειριστούν τις απαιτήσεις των χτυπημένων από την κρίση δημοτών και ταυτόχρονα, να προδιαγράψουν την αναπτυξιακή πορεία του κάθε τόπου.

newsmail.gr