Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Περιφερείαρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης: "60 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσουμε για την ανακούφιση των συμπολιτών μας"


«Εξασφαλίσαμε 60 εκατομμύρια για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 -2020 με κύριο στόχο την ανακούφιση των συμπολιτών μας , των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, τα προβλήματα των οποίων χαρακτηρίσαμε ως «απειλές κατά της ζωής», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στην απάντηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων στο αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη θεώρηση των δαπανών αυτών ως επιλέξιμες στη νέα προγραμματική περίοδο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014.

«Πετύχαμε να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου φερέγγυος συνομιλητής όλων των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναπτύσσοντας απευθείας διάλογο μαζί τους, με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «απέναντι στην εμφανή αδυναμία μιας συγκροτημένης κεντρικής κοινωνικής πολιτικής, η οποία μεταφέρει την ευθύνη της στον εθελοντισμό, εμείς με το σχέδιό μας παρουσιάζουμε μια συγκροτημένη πρόταση πολιτικής για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στην Πελοπόννησο».
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή δύο επιτρόπων των κ.κ. Λάζλο Άντορ και Γιοχάνες Χαν, ανταποκρίθηκε θετικά σε προτάσεις που είχε καταθέσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σε δική του επιστολή, για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Στην επιστολή που έστειλε ο κ. Τατούλης ενημέρωνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα προσεγγίσει, και ίσως ξεπεράσει, το 40% του πληθυσμού και πρότεινε δραστικές και φιλόδοξες παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα ώστε τα φαινόμενα αυτά να μην λάβουν χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής καταστροφής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της αποδέχεται τις προτάσεις του κ. Τατούλη για να ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα προστασίας του πολίτη από τη φτώχεια, με ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών, όπως ξενώνες για αστέγους, κοινωνικές καντίνες για παροχή τροφής και κέντρων βοήθειας για δωρεάν διανομή τροφίμων, ρούχων και σχολικού εξοπλισμού.