Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Χρήστος Δημητρόπουλος: «Χρειαζόμαστε νέα κόμματα ή νέα πρόσωπα;»




Γράφει ο Χρήστος Σ. Δημητρόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. | Πρόεδρος Νομαρχιακής Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας

Σήμερα ζούμε σε μια εξαιρετικά ασταθή και δυναμική περίοδο. Μεγάλες μάζες της κοινωνίας μετακινούνται ή είναι έτοιμες να μετακινηθούν με τον πιο απροσδόκητο τρόπο - και όχι μόνο στην Ελλάδα -.
Ποιοι είναι όμως αυτοί που προωθούν τη δημιουργία νέων κομμάτων και την πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού;
Η απάντηση είναι απλή: Αυτοί που εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων ισχυρών εξωθεσμικών κέντρων, τα οποία δεν θέλουν ισχυρές ηγεσίες,  δε θέλουν νέα πρόσωπα με δυνατή και ανεξάρτητη φωνή απέναντί τους.
Αναζητούν άνευρους πολιτικούς χώρους, γκρίζους γραφειοκράτες, λογιστές και κάθε είδους ...χαρτογιακάδες. Αναζητούν και δημιουργούν κόμματα χωρίς αρχές, χωρίς αξίες, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Αναζητούν λιόδεντρα, ξερο-πόταμους, λαγκάδες και ραχούλες...

Ο έλεγχος που επιδιώκουν είναι καλύτερος και αποτελεσματικότερος με πολλά κομματάκια ...ατάκτως ερριμένα.
Το δίλημμα, που ορισμένα κέντρα καλλιεργούν, «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» ωθεί τους πολίτες στο νέο και συνάμα ...άγνωστο.

"Αντιμνημονιακός" , το επαναλαμβάνω, είναι αυτός που οδηγεί τη χώρα με σταθερότητα έξω από τα Μνημόνια.
Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και να βγάλει την Ελλάδα από την «οικονομική περιπέτεια» που βιώνει.
Με απλά λόγια, το δίλημμα  «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» δεν μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον. Το μόνο που μπορεί να να εξηγήσει είναι το παρόν και το παρελθόν.
Το πραγματικό δίλημμα, το κεντρικό ερώτημα των ημερών , είναι τι είδους Χώρα θέλουμε και σε τι κοινωνία θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας. Έχουμε την καλύτερη νεολαία του κόσμου. Και δεν πρέπει να τη χαρίσουμε στην ξενιτειά. 
Οδεύουμε ουσιαστικά προς μια Νέα Μεταπολίτευση.

Πως θα την χτίσουμε όμως; Και με τι υλικά;
Ένα ολόκληρο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, η οποία στηρίχθηκε σε αναδιανομή δανεικών χρεοκόπησε. Κι ένα μοντέλο πολιτικής, η οποία στηρίχθηκε σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων επίσης χρεοκόπησε. 
Για κάποιους όμως εξακολουθεί να είναι «μομφή» η πρόοδος  της Χώρας. Είναι «μομφή» να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι «μομφή» να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη. Είναι «μομφή» να αντιστέκεσαι στις ακρότητες και τις παρανομίες.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για νέα πρόσωπα στην πολιτική; Σαφώς Ναι !
Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, δεν είναι μονάχα θέμα ηλικίας.

Χρειαζόμαστε άμεσα νέα μυαλά, φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα με νέα νοοτροπία, τιμιότητα και όραμα.  Νέους επιστήμονες με προτάσεις, με άποψη, με όρεξη, που θα γκρεμίσουν μια και καλή το στερεότυπο του «επαγγελματία» πολιτικού με την ξύλινη γλώσσα.
Τα πρόσωπα είναι ο παράγοντας που την περίοδο της μεγάλης κρίσης, την ώρα των μεγάλων αλλαγών και μεταβολών στην προσπάθεια για τη γέννηση του «νέου» στην πολιτική, παίζουν τον πλέον κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο.
Οι «σύγχρονοι» 30άρηδες, οι νέοι της γενιάς μου, μέσα από ισχυρούς σχηματισμούς, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, αρκεί να το πιστέψουν, αρκεί να το τολμήσουν.

Χρήστος Σ. Δημητρόπουλος