Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Πέρασε με “απώλειες” το πολυνομοσχέδιο – Διαγραφή Νικήτα – Αντάρτικο Γιώργου, Απόστολου Κακλαμάνη


vouli 
Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής έγινε την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο, με τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ανοίγοντας τον δρόμο για το «πράσινο φως» του Eurogroup στην δόση των 10 δισ. ευρώ.

Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν τα δύο εκ των τριών άρθρων από τα οποία αποτελείται το πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα το άρθρο 1 που αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς και το άρθρο 2 για τις τράπεζες. Το άρθρο 3 αφορά φορολογικές διατάξεις.

Σε σύνολο 288 παρόντων βουλευτών, το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε από 152 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 135. «Παρών» δήλωσε ένας βουλευτής (Ν.Κακλαμάνης). Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 136 βουλευτές. «Παρών» δήλωσε ένας βουλευτής (Απ.Κακλαμάνης).

Ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 για τις τράπεζες.

«Παρών» στο άρθρο 1 δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ψήφισε «ναι» στο άρθρο 2. Αντίθετα, «ναι» στο άρθρο 1 ψήφισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και «παρών» δήλωσε στο άρθρο 2.

Με επιστολή του στο προεδρείο της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και η ΧΑ.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γρ.Ψαριανός και Β.Οικονόμου, κάτι που ερμηνεύθηκε ως διαφοροποίηση από τη στάση του κόμματος, που καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πήρε «φωτιά» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα. Ακολούθησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προέδρου της Βουλής, που κατέληξε σε πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής και αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας για την ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, την οποία είχε ζητήσει η ΚΟ του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας κατά του προεδρείου της Βουλής, θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

Στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «χαρη στις θυσίες του ελληνικού λαού «πετύχαμε έναν άθλο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία [...] Βγάλαμε την οικονομία από την κρίση», εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναγνώρισε ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, κάλεσε όμως την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για διανομή κοινωνικού μερίσματος ίσου με το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί  με ξένες εντολές και παραδίδει τα φάρμακα, το γάλα και το ψωμί σε ξένες πολυεθνικές.

Η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για παραπλανητικά διλήμματα και βομβαρδισμό του λαού από πρωτόγνωρες έννοιες τις οποίες δεν μπορεί να κατανοήσει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι υποστηρίζει ένα κίνημα υπέρ της ακρίβειας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν θίγονται οι τριετίες, ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος και η μόνη αλλαγή αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν τρεις τριετίες. Ακόμη καθησύχασε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ψηφίζουμε το πολυνομοσχέδιο με εξαιρετική περηφάνια διότι περιέχει όσα έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια».

Ηλένα Κρητικού, Αργυρώ Τσατσούλη, Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ