Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Έντονη αντιπαράθεση Καψή – Ζωής στη Βουλή για τη ΔΤ

kapsisΈντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον αρμόδιο υφυπουργό για την δημόσια ραδιοτηλεόραση Παντελή Καψή και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώθηκε στη Βουλή, στην συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης. Ο κ. Καψής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τορπίλισε τον διάλογο με τους εργαζόμενους μέσω της ΠΟΣΠΕΡΤ, την οποία, όπως είπε, ελέγχει, αλλά και την ερωτώσα βουλευτή, λέγοντας ότι οι καταγγελίες της βασίζονται σε ψεύδη και άγνοια, καθώς η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί το «βασίλειο» των απευθείας αναθέσεων και των αδιαφανών διαδικασιών.

Όπως είπε ο κ. Καψής η συμφωνία για την πρόσληψη 2.000 εργαζομένων στη ΔΤ – αφού προηγουμένως κατατέθηκε τροπολογία με την οποία όσοι δεν θα προσληφθούν στη ΝΕΡΙΤ, θα αποζημιωθούν πλήρως, χωρίς το πλαφόν που ισχύει των δεκαπέντε χιλιάδων για το δημόσιο τομέα – δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί γιατί η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. «Το ότι ορισμένοι εκπρόσωποι εξ αυτών είναι τώρα υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι δείχνει ποια ήταν ακριβώς τα κίνητρά τους για να υπονομεύσουν μία συμφωνία με βάση την οποία 2.000 εργαζόμενοι από την πρώην ΕΡΤ θα ήταν σήμερα για 10 μήνες απασχολούμενοι και δεν θα είχαν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα πέραν των αποζημιώσεων».
Επίσης, ο κ. Καψής είπε «παρότι η στελέχωση της ΔΤ, δεν έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα μιας τέτοιας διαδικασίας, έγινε με απόλυτη διαφάνεια και με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια τα οποία τηρήθηκαν με ευλαβική προσοχή», ενώ εξήγησε ότι σε επτά μήνες λειτουργίας της κόστισε 11,5 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που για την ΕΡΤ για ένα μήνα το κόστος μισθοδοσίας ήταν 9 εκατομμύρια.
Συνολικά, ακόμα και εάν προστεθούν οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν σε εργαζόμενους, το κόστος θα είναι χαμηλότερο από τα 100 εκ. ευρώ και δεν θα έχει καμία σχέση με τα 200 ή 290 εκ. «που έχει υποστηρίξει κατά καιρούς η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πως θα υπάρχουν οφέλη για τον καταναλωτή, μόνο από αυτό το εξάμηνο, 130 εκατομμυρίων ευρώ. Όσο για το δημοσιονομικό κόστος, θα επιστραφεί από το ανταποδοτικό τέλος μέσα στο χρόνο.
Απευθυνόμενος δε προς την κα Κωνσταντοπούλου διερωτήθηκε «Είναι ψέμα ή γκάφα, όταν λέτε θα επανασυστήσετε την ΕΡΤ» και πρόσθεσε: «Δηλαδή θα καταργήσετε ένα νόμο που από την ίδια την EBU έχει θεωρεί από τους καλύτερους της Ευρώπης, για να επαναφέρετε το νόμο με βάση τον οποίον ο υπουργός διόριζε το ΔΣ και τον διευθύνοντα σύμβουλο και τους έπαυε όποτε ήθελε, ενέκρινε τους κανονισμούς, όριζε ακόμα και τις ώρες μετάδοσης των εκπομπών».
Επιπλέον καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωρεί σε απειλές κατά του προσωπικού όταν ο κ. κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι ούτε ο Χάρι Πότερ ούτε ο γλυκύς Ιησούς για να διασφαλίσει τις θέσεις όσων εργάζονται αυτήν τη στιγμή στη Δημόσια Τηλεόραση.
Η ερωτώσα βουλευτής κατά την τοποθέτησή της είπε πως ο ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ κ. Γκίκας Μάναλης προβαίνει σε σωρεία απευθείας αναθέσεων δυσθεώρητων ποσών, τα οποία φαίνεται ότι δεν ελέγχονται από κανέναν, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του εξασφαλίζει, ασυλία από αξιώσεις ιδιωτών, υποστήριξε ότι πίσω από το «μαύρο» στην ΕΡΤ κρύβονται συμφέροντα ιδιωτών που σχετίζονται με τον διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα.
Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε ότι ο κ. Μάναλης δεν έχει καμία ασυλία για αστική και ποινική ευθύνη και οι πράξεις του ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σχετικώς με το θέμα των δαπανών είπε προς την κα Κωνσταντοπούλου: «Μιλάτε για δαπάνες, γιατί δήθεν δεν ξέρετε ότι η ΕΡΤ ήταν υπό κατάληψη για το κόστος δηλαδή που εσείς προκαλέσατε».
Εξάλλου ανέφερε ότι ΕΡΤ είναι πάροχος δικτύου και δεν μετέχει εξ ορισμού στο διαγωνισμό για να καταλογίσει στη βουλευτή ή άγνοια ή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Τέλος σημείωσε ότι η ΝΕΡΙΤ δεν είναι τοπικό κανάλι και από τον Νοέμβριο με την ψηφιακή μετάβαση θα έχει στη διάθεσή της 14 κανάλια καθώς είναι πάροχος δικτύου.

ysterografa.gr