Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ο γιός του Παύλου και της Ντόρας ανοίγει περπατησιά…

Kostas-Bakoyannis
Η διαδρομή του στον δημόσιο βίο δεν υπήρξε συνηθισμένη. Ο Κώστας Μπακογιάννης γνώρισε βιαίως τη δημοσιότητα όταν τον Σεπτέμβριο του 1989, η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη” δολοφονούσε τον πατέρα του, Παύλο Μπακογιάννη, σε ένα απολύτως στοχευμένο και συμβολικό χτύπημα. Όχι μόνο κατά του ανθρώπου που ήταν γαμπρός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς και του αντιδικτατορικού αγώνα, που είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εθνική Συμφιλίωση, και την τακτοποίηση ιστορικών εκκρεμοτήτων, που στοίχειωναν την ελληνική κοινωνία.
Στη φάση της ενηλικίωσής του, ο Κώστας Μπακογιάννης αποφάσισε να ακολουθήσει τη φυσική εξέλιξη της εμπλοκής στα κοινά, χωρίς ωστόσο να επιλέξει τον εύκολο δρόμο της “προστατευμένης” Αθήνας. Έγινε δήμαρχος Καρπενησίου, του “χωριού του Παύλου” δηλαδή, και από εκείνο το ορεινό μετερίζι έδωσε τα τελευταία χρόνια μάχες για τους πολίτες που τον είχαν εμπιστευτεί. Στη δύσκολη εποχή του Μνημονίου και της απαξίωσης της κεντρικής πολιτικής.
Αύριο Τετάρτη, ο Κώστας Μπακογιάννης ανακοινώνει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μια ακόμη περισσότερο πολιτική θέση, που του επιτρέπει να ανοίξει περπατησιά για τα επόμενα πέντε δύσκολα χρόνια. Όταν οι ζυμώσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, και στον χώρο της Κεντροδεξιάς θα κορυφώνονται, στη σκιά των περισσότερων της μιας αναμετρήσεων σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, που η λογική λέει ότι θα ζήσουμε.
Η αλλαγή γενιάς άλλωστε ήταν πάντοτε στοίχημα για κάθε κοινωνία. Υπό τον όρο ότι η επόμενη γενιά δεν θα κουβαλούσε τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις της προηγούμενης. Και θα μπορούσε να προσφέρει κάτι περισσότερο, έχοντας… πάθει και μάθει.

υστερογραφα.γρ