Στον χορό των Ρίχτερ εξακολουθεί να βρίσκεται η Κεφαλλονιά, 48 ώρες μετά την ισχυρή επιφανειακή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15.55 το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο δύο χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά από το Ληξούρι και με το εστιακό της βάθος να υπολογίζεται στα 17 χιλιόμετρα.
Το νησί έχει τεθεί από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους κατοίκους να ανησυχούν και τους σεισμολόγους να κρατούν επιφυλάξεις σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.
Μέχρι σήμερα οι δονήσεις που έχουν καταγράψει από το μεσημέρι της Κυριακής οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι εκατοντάδες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
- 18 σεισμικές δονήσεις πάνω από το μέγεθος των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
- περίπου 100 σεισμούς πάνω από το μέγεθος των 3 Ρίχτερ
- σχεδόν 170 σεισμικές δονήσεις συνολικά (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι σεισμοί κάτω του μεγέθους των 3 βαθμών της κλίμακας).
Ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός που έχουν καταγράψει μέχρι σήμερα οι σεισμογράφοι ήταν επιφανειακός και σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (σ.σ.: 20.45). Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το μέγεθός τους ήταν 5,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ
Σήμερα το πρωί έγιναν δύο επιφανειακοί σεισμοί μεγέθους 4R και 4,3R αντίστοιχα με διαφορά τριών ωρών και το ίδιο επίκεντρο, το οποίο σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εντοπίστηκε 9 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά από το Αργοστόλι.
Πάντως, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν μια σταδιακή εξασθένηση του φαινομένου, γεγονός που κάνει τους σεισμολόγους να αισιοδοξούν ότι ενδεχομένως η χθεσινή ισχυρή δόνηση να είναι και ο κύριος σεισμός. Όμως, οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες «δονήσεις με μέγεθος σχεδόν ίδιο με τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας κ. Άκη Τσελέντη.
Κατά τον καθηγητή σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Παπαζάχο το κομμάτι του ρήγματος της Κεφαλλονιάς που έχει ενεργοποιηθεί, εκτείνεται σε μήκος 20 χιλιομέτρων.
O καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Καρακώστας μίλησε στο zougla.gr για το μεγάλο ρήγμα της Κεφαλλονιάς, το ρήγμα Μετασχηματισμού.
Πρόκειται για ένα ρήγμα στο οποίο συγκεντρώνεται πάρα πολύ μεγάλη σεισμικότητα. Το ρήγμα Μετασχηματισμού είναι 130 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη Βόρεια Λευκάδα και φθάνει δυτικά από το βόρειο άκρο της Ζακύνθου.
Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, «το Ελληνικό τόξο και ο Κορινθιακός συνδέονται άμεσα με το ρήγμα Μετασχηματισμού, που δίνουν όμως αρκετά μικρότερους σεισμούς από 6R».
«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» συμπλήρωσε.
«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κ.Λέκκας είπε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση». Στο νησί υπάρχει εγκατεστημένος ένας σεισμολογικός σταθμός, ενώ από το μεσημέρι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας βρίσκεται στην Κεφαλλονιά και αναμένεται να τοποθετήσει σε κομβικά σημεία της περιοχής ακόμη πέντε σταθμούς για να μπορούν οι επιστήμονες να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να μελετούν τη σεισμική ακολουθία.
Στο μεταξύ κλειστά και σήμερα τα σχολεία στην Κεφαλονιά, όπου συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για να καταγραφούν οι ζημιές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Κυριακής στο νησί και ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Περίπου 1000 άνθρωποι που φοβήθηκαν ή δε μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, βρήκαν το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη καταφύγιο στο πλοίο Superfast 11. Άλλοι, πάλι, κοιμήθηκαν έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητα τους, καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού.
Σήμερα, φτάνει στο λιμάνι του Ληξουρίου και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 1300 άτομα.
Και δεν έφταναν όλα αυτά, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς πρέπει να αντιμετωπίσουν και την επιδείνωση του καιρού. Η Τρίτη ξημέρωσε με τη θερμοκρασία στους 10 βαθμούς, στη διάρκεια της μέρας, όμως, έρχονται και βροχές.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί δημόσια κτίρια και 140 ιδιωτικές κατοικίες και στα μισά από αυτά τα κτίρια εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα μικρό ή μεγάλο.
Επισήμανε, επίσης, ότι στα περισσότερα δημόσια κτίρια οι έλεγχοι έχουν τελειώσει, ενώ μεταξύ άλλων θα επανελεγχθούν το δικαστικό μέγαρο και δυο σχολεία στο Ληξούρι για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα για χρήση ή όχι.
Τα μεγαλύτερα χτυπήματα από τον Εγκέλαδο, έχει υποστεί η περιοχή του Ληξουρίου και των γύρω χωριών, αφού πάρα πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια, όπως το γηροκομείο, η παλιά Νομαρχία, δύο σχολεία αλλά και το δικαστικό μέγαρο έχουν πολλές ζημιές.