Αρκετά νέα κόμματα, κοινωνικοί φορείς και πολιτικές οργανώσεις έχουν δημιουργηθεί, εκπροσωπώντας τις ‘’νέες πολιτικές δυνάμεις’’ στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Οι δυνάμεις αυτές είναι αναγκαίο να ηγηθούν για να απεγκλωβίσουν την χώρα από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του ‘’ζοφερού χθες’’ και να την οδηγήσουν με σιγουριά σε ένα ‘’σύγχρονο αύριο’’. Για να γίνει εφικτός αυτός ο στόχος χρειάζονται συνεχείς αγώνες, με καθημερινές νίκες του ‘’νέου’’ έναντι του ‘’παλιού’’ και πρέπει να συνεργαστούμε μεθοδικά γι’ αυτό.
Οι προσπάθειες συνεργασίας που είχαν ξεκινήσει μεταξύ κάποιων εκ των νέων πολιτικών φορέων δεν στέφθηκαν με επιτυχία για πολλούς διαφορετικούς λόγους (ιδεολογικές διαφορές, ζητήματα ηγεσίας, σχέσεις με το φθαρμένο παρελθόν κ.λπ.). Η καλή συνεργασία της ‘’κοινωνίας αξιών‘’ και των ‘’Δημοκρατικών’’, ζωντανεύει τις ελπίδες για ευρύτερη σύμπραξη, έχοντας επενδύσει στην ειλικρινή επικοινωνία και στην συνεργατική ηγεσία, χωρίς αυτάρεσκους εγωισμούς και προσωπικές επιδιώξεις, με κυρίαρχο όραμα την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου.
Σήμερα, παρουσιάζεται μία τεράστια ευκαιρία για μία στοχευμένη και αποτελεσματική συνεργασία των δυνάμεων του κεντρώου/μεταρρυθμιστικού χώρου.
Η ευκαιρία αυτή είναι οι ευρωεκλογές, για τους εξής λόγους:
1) Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του χώρου αυτού έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με βασική επιδίωξη την αποτελεσματική εκπροσώπηση της χώρας και την προστασία του εθνικού συμφέροντος.
2) Ενδεχόμενες, μικρές πολιτικο-ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό μέτωπο δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία στο πεδίο της ευρωπαϊκής εκπροσώπησης, από τη στιγμή που οι πολιτικές αυτές δυνάμεις έχουν ως σκοπό να διεκδικήσουν μία ισότιμη θέση για την Ελλάδα στην Ευρώπη και να υποστηρίξουν τα εθνικά συμφέροντα και την αυτοδυναμία της χώρας μας.
3) Τα παλιά κόμματα, εδώ και δεκαετίες, έχουν αποτύχει οικτρά στην Ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της χώρας μας (χωρίς να αγνοούμε βέβαια τις ατομικές προσπάθειες κάποιων λίγων και ικανών που έκαναν σωστά την δουλειά τους). Η αποτυχημένη αυτή εκπροσώπηση συνέβαλε στη σημερινή δυσχερή θέση της χώρας μας στην ΕΕ, με ανύπαρκτη διαπραγματευτική ικανότητα και υπό καθεστώς σκληρής επιτροπείας.
Δεν πρέπει, συνεπώς, να αφήσουμε τους παλαιοκομματικούς ταγούς, που απέτυχαν, να μας εκπροσωπήσουν και πάλι.
4) Το φθαρμένο κομματικό σύστημα προσπαθεί να μεταλλαχθεί χρησιμοποιώντας τα ίδια τα υπολείμματα του, τα ίδια ζέοντα υλικά. Προσπαθεί να αποδυναμώσει κάθε νέα προσπάθεια για να επιβιώσει, γαντζωμένο στις θέσεις του, με μοναδικό ενδιαφέρον να μην χάσει τα οφίκια και τις απολαβές του, παρασιτώντας εις βάρος των παραγωγικών δυνάμεων.
Συνεπώς, η συνεργασία στην σύνθεση κοινού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές είναι η ιδανική ευκαιρία ανάδειξης του “νέου” σε ισχυρή πολιτική δύναμη.
Η συνεργασία αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική με βάση τις εξής απλές αρχές:
1) Να συσταθεί ένα ενιαίο, υπερκομματικό ευρω-ψηφοδέλτιο με τους καταλληλότερους για την εκπροσώπηση της χώρας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχουν αρκετοί ικανότατοι συμπολίτες μας, εντός και εκτός της χώρας, που δεν υπήρξαν μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και μπορούν να προσδώσουν μεγάλη αξία στην εκπροσώπησή μας στο ευρωκοινοβούλιο.
2) Κανένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα δεν θα ηγείται της πρωτοβουλίας, αλλά συνεργατικά, με μια διαδικασία που θα συμφωνηθεί εκ των προτέρων, θα διαμορφωθεί το βέλτιστο υπερκομματικό ευρω-ψηφοδέλτιο.
3) Για να αποφευχθούν τα προβλήματα προσωπικών φιλοδοξιών, οι αρχηγοί των κομμάτων και τα μέλη των πολιτικών οργάνων τους δεν θα διεκδικήσουν θέση στο κοινό ευρω-ψηφοδέλτιο.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στον σκληρό αγώνα που γίνεται καθημερινά ανάμεσα στο ‘’νέο και δυναμικό’’ και το ‘’παλιό και φθαρμένο’’.
Μπορούμε να διορθώσουμε την πορεία της χώρας μας, να την βγάλουμε από τα αδιέξοδα του ‘’ χθες’’ και να την οδηγήσουμε στο ‘’σύγχρονο αύριο’’.
Αποφασισμένοι, Συνεργατικοί, με Αξιοκρατία.
Κοινωνία Αξιών