Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πες μου ποιό τηλεοπτικό κανάλι βλέπεις, να σου ποιά Ελλάδα βλέπεις

Voltaire
«Κάθε λιμάνι και καημός» έλεγε ένα σουξέ  παλαιότερης εποχής.
«Κάθε τηλεοπτικό κανάλι και μια διαφορετική Ελλάδα».
Ένας διαφορετικός γυάλινος κόσμος, ανάλογα με τα «κομματικά» ή επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετεί η ύπαρξη του κάθε τηλεοπτικού  καναλιού.
Με ρεπορτάζ και εκπομπές που άλλοτε σε κάνουν να αισιοδοξείς  και άλλοτε σε κλείνουν στο σπίτι περιμένοντας το μοιραίο τέλος. Το δικό σου και της χώρας. Ποικιλία συναισθημάτων ανάλογα με το πάτημα ενός κουμπιού, το ζάπιγκ σου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, εξαρτάται πως θέλεις εσύ να δεις το ποτήρι, μισο-άδειο ή μισογεμάτο. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σημασία, το θέμα είναι η διάθεση, το μότο είναι να « ζεις στον κόσμο σου».
Τα μόνα κοινά βασικά συμπτώματα που παρουσιάζουν σε κάθε είδηση και ρεπορτάζ είναι η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση της αλήθειας, η διεκδίκηση του αλάθητου, ο ξερολισμός και η αλαζονεία.
Παρουσιαστές και πανελίστες με περισπούδαστο ύφος, άλλοτε ειρωνικό, άλλοτε καταγγελτικό, φωνασκούν, λαϊκίζουν και διακόπτουν άκομψα όποιον τολμήσει να έχει διαφορετική άποψη. Σε κάνουν να αναρωτιέσαι από που ψωνίζουν τα ληγμένα…
Ειλικρινά δεν ξέρω αν κάποιος που επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά και κάνει ένα ζάπινγκ στα κανάλια θα καταλάβει σε ποια χώρα ζει. Είναι όλα μαύρα ή όλα άσπρα, δεν υπάρχουν αποχρώσεις. Είπαμε καμία σχέση με την πραγματικότητα, όλα για την τηλεθέαση κυρίως στην υπερβολή τους. Ειδήσεις σαν να βλέπεις σίριαλ, παρουσιαστές με ρόλους και το  κοινό να γίνεται κυρίως φιλοθεάμον, με συμμετοχή κομπάρσου σε κάποια κανάλια για να εκφράσει στα λίγα δευτερόλεπτα δήθεν τη γνώμη του. Μα δεν χρειάζεται η γνώμη του, οι παρουσιαστές θα τη διαμορφώσουν. Το στοίχημα είναι να την κατευθύνουν.
Τα κανάλια που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αισιοδοξούν με το πρωτογενές πλεόνασμα, οι πολίτες αγκομαχούν από τα φορολογικά βάρη και τα αντιπολιτευόμενα κανάλια ρίχνουν νερό στο μύλο των μαυρογιαλούρικων υποσχέσεων των κομμάτων που ορέγονται την εξουσία. Μες την τρελή χαρά τα πρώτα, αίμα, δάκρυα και ιδρώτας τα δεύτερα.
Εν ολίγοις, πες μου ποιο τηλεοπτικό κανάλι βλέπεις να σου πως ποια Ελλάδα βλέπεις… 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ | ysterografa.gr