Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό, διέλυσε 95-82 τη Φενέρμπαχτε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς


Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, ο Ολυμπιακός διέλυσε 95-82 τη Φενέρμπαχτε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στο “ηφαίστειο” του ΣΕΦ και ξεκίνησε ονειρικά, με το δεξί το ταξίδι προς το Μιλάνο. Μαγεία ο Σπανούλης, με 28 πόντους και 9 ασίστ, φανταστικός ο Περπέρογλου έκαναν σμπαράλια όλα τα αμυντικά συστήματα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.



Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις τους στον νέο όμιλο, καθώς μέσα στο κατάμεστο ΣΕΦ (sold out) πήραν τη νίκη κόντρα σε έναν από τους βασικούς τους αντιπάλους, αλλά το κυριότερο έδειξαν να «επιστρέφουν» ψυχολογικά από τις δύο συνεχόμενες ήττες.

Με τον Βασίλη Σπανούλη να παίρνει την ομάδα στις πλάτες του από το ξεκίνημα (16π. από το πρώτο μέρος) και τον Στράτο Περπέρογλου να αναλαμβάνει δράση (15π. στο 4ο δεκάλεπτο) στην τέταρτη περίοδο όταν οι Τούρκοι πλησίασαν, οι πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν ένα από τα καλύτερα επιθετικά τους παιχνίδια και δεν επέτρεψε στην Φενέρ να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από το να μειώσει απλά το σκορ και να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής.
Και τι... ειρωνεία. Ο Ομπράντοβιτς στην πρώτη του επιστροφή στην Ελλάδα ως αντίπαλος γνώρισε τη ήττα από δύο παίκτες που ο ίδιος ανέδειξε επί της ουσίας. Αν και πριν από το παιχνίδι, επαφή είχε μόνο με τον Περπέρογλου.
Συνοπτικά ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τη νίκη αφενός γιατί είχε τους παίκτες που πήραν πάνω τους την ομάδα όταν χρειαζόταν, εκμεταλλεύτηκε τα δεδομένα μειονεκτήματα της Φενέρμπαχτσε ειδικά στην άμυνα, ενώ κατάφερε να «κρύψει» και τα κενά από την απουσία των Λο, Πέτγουεϊ και Κατσίβελη αλλά και το κακό παιχνίδι του Μπέγκιτς. Και βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα εξαιρετικά ποσοστά. Παράλληλα οι παίκτες του Ολυμπιακού μοίρσαν 20 ασιστ τη στιγμή που έκαναν μόλις 4 λάθη!
Από το ξεκίνημα του αγώνα ο Ολυμπιακός ήθελε να χτυπήσει την άμυνα της Φενέρμπαχτσε με pick n' roll κάτι που ευνοούσε τόσο η παρουσία ψηλών τύπου Βίντμαρ, στη ρακέτα των Τούρκων όσο και του Μακ Κάλεμπ στην περιφέρεια. Και αυτό το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Σπανούλης έχοντας ήδη από το πρώτο μέρος 16π. και αρκετές ασιστ.
Από την άλλη η παρουσία του Μάντζαρη πάνω στον Πρέλτζιτς, αλλά και του Πρίντεζη στον Κλέιζα λιγόστευαν τις επιθετικές επιλογές της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Αποτέλεσμα ήταν ο Ολυμπιακός να βρει ρυθμό, να φτάσει τη διαφορά στο +13 (37-24) και να πάει στα αποδυτήρια με μία σημαντική διαφορά (47-40).
Στο τρίτο δεκάλεπτο, η άμυνα των Τούρκων προσαρμόστηκε πάνω στον Βασίλη Σπανούλη με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να γίνει περισσότερο προβλέψιμος αλλά και επιρρεπής στο λάθος, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπήρχε ο Λο και ο Κόλινς ήταν ανέτοιμος.
Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, ο Πρέλτζιτς και ο Μπογκντάνοβιτς βρήκαν σκορ και η φενέρ ροκάνισε τη διαφορά φτάνοντας να μειώσει σε 58-56 στο 26' έπειτα από ένα επιμέρους 11-2.
Ωστόσο δύο καλές άμυνες και δύο καλάθια από Λοτζέσκι και Σπανούλη, έβαλαν και πάλι τον Ολυμπιακό μπροστά στο 30' με 62-56.
Ο Στράτος Περπέρογλου έβαλε εννέα συνεχόμενους πόντους στο ξεκίνημα της τέταρτη περιόδου, κρατώντας τον Ολυμπιακό όρθιο (69-60 στο 33') όμως το... πάρτι έγινε μετά από το 35'.
Μέχρι το τέλος οι δύο ομάδες είχαν ευστοχήσει σε 9 (!) τρίποντα με τα επτά να είναι από τον Ολυμπιακό και την τριπλέτα Σπανούλης-Περπέρογλου-Λοτζέσκι που ήταν και εκείνοι που άνοιξαν τη διαφορά και έδωσαν τρελό ρυθμό στο παιχνίδι.
Τα δεκάλεπτα: 27-19, 47-40, 62-56, 95-82
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Ντάνστον 4, Σπανούλης 28 (4τρ., 5 ριμπ., 9 ασ.), Περπέρογλου 21 (3τρ., 5 ριμπ.), Σλούκας 2, Σίμονς 5 (4 ριμπάουντ), Μπέγκιτς, Πρίντεζης 12, Αγραβάνης, Μάντζαρης 9 (3), Λοτζέσκι 14 (2).
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 4, Ονάν, Μπιέλιτσα 11 (1), Μαχμούτογλου 6 (2), Κλέιζα 7 (1), Βίντμαρ 8, Ζόριτς 13, Σιπάχι, Μπογκντάνοβιτς 16, Πρέλτζιτς 17 (3).