Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Από το 2004… στο 2014

Athens-2004-Olympic-Games 
 
 Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΕΡΙΟΥ
 
Ειρήνη ΛεριούΤο 2004 και το 2014 είναι δύο χρονιές οριακής σημασίας για την Ελλάδα. Το 2004 διεξήγαγε με τεράστια επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ το 2014 ανέλαβε τη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα σπεύσουν να υποστηρίξουν ότι οι δύο χρονιές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, διότι η μία συμβολίζει μια εποχή ευμάρειας, ενώ η άλλη μια εποχή κρίσης. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι δύο χρονιές εμφανίζουν κυρίως δύο σημαντικές ομοιότητες για τις οποίες αξίζει η σύγκριση τους:

1ον ) To 2004 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης , εξαιτίας και των Ολυμπιακών Αγώνων. (Βλέπε σχετικά : Ειρήνη Λεριού , «Ευρώ ή Δραχμή; Mια συγκριτική Μελέτη», Εκδόσεις: Βοοkstars, Σελίδα 49 ). Προσοχή όμως ήταν η τελευταία χρονιά μέχρι και το 2005 , όπου εμφανίστηκαν υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης.
Το 2014 είναι η χρονιά που καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε το χρέος μας και άρα από εδώ και πέρα μέσα στο 2014 μπορούμε να αρχίσουμε να το μειώνουμε , προκειμένου να το φέρουμε σε ένα βιώσιμο επίπεδο γύρω στο 2017 με 2020. Δηλαδή ας πούμε το 2019 , το χρέος μας θα είναι στο ίδιο επίπεδο που ήταν και το 2008. Για τα Δημόσια Οικονομικά , η σταθεροποίηση του χρέους είναι υψίστης σημασίας , διότι όλη η δυσκολία και τα περισσότερα μέτρα είναι για να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του χρέους, εάν υλοποιηθεί αυτό τότε πολύ εύκολα αρχίζεις και μειώνεις ένα χρέος.
Η σταθεροποίηση του χρέους είναι επίσης σημαντική και για ένα δεύτερο λόγο , καθώς σου δείχνει ότι το Πρόγραμμα πέτυχε και ότι όντως γύρω στο 2019 το χρέος θα είναι σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Δηλαδή σου επιτρέπει να έχεις μια εικόνα στο μέσο της διαδρομής σου ότι βαδίζεις σωστά. Άρα αναφορικά με το Πρόγραμμα που εφαρμόζεται η σταθεροποίηση του χρέους εισπράττετε ως μια μεγάλη νίκη. Φυσικά η σταθεροποίηση του χρέους αποτελεί μία νίκη και για τη Κυβέρνηση Σαμαρά και οφείλεται σε ορθούς χειρισμούς της Κυβέρνησης.
Το 2014  είναι επίσης η πρώτη χρονιά που θα γίνει προσπάθεια μείωσης των τιμών, μέσω της αντιμετώπισης των καρτέλ, των μονοπωλίων και των υπόλοιπων περιοριστικών πρακτικών των επιχειρήσεων. Γιατί όμως επιλέχθηκε το 2014 και δεν έγινε προσπάθεια μείωσης των τιμών νωρίτερα; Διότι στη μαθηματική ταυτότητα σταθεροποίησης του χρέους, ένα υψηλό ποσοστό στο μέγεθος του  πληθωρισμού επιδρά καλύτερα στη σταθεροποίηση του χρέους και σε εξάρτηση και συνδυασμό πάντα από τα ποσοστά των υπόλοιπών μεγεθών της ταυτότητας. Δηλαδή μέχρι σήμερα ανεχόμασταν κρυφά τις υψηλές τιμές ,  διότι αυτό μας συνέφερε, πλέον όμως θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο των υψηλών τιμών.
2ον) Το 2004 το ισοζύγιο πληρωμών εμφάνιζε τη καλύτερη εικόνα συγκριτικά με όλες τις άλλες χρονιές μετά την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος από τη χώρα μας. Μάλλιστα το 2004 παρουσιάστηκε η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών. (Βλέπε σχετικά : Ειρήνη Λεριού , «Ευρώ ή Δραχμή; Mια συγκριτική Μελέτη», Εκδόσεις: Βοοkstars, Σελίδες 38-40 ).
Το 2014 αναμένεται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών. Η εξέλιξη αυτή είναι κάτι παραπάνω από σπουδαία, καθότι η κρίση στην Ελλάδα προήλθε από τα δίδυμα ελλείμματα της (δημόσιο +ισοζυγίου πληρωμών) . Επομένως η έξοδος της από τη κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός πλεονασματικού ισοζυγίου πληρωμών. . (Βλέπε σχετικά : Ειρήνη Λεριού , «Ευρώ ή Δραχμή; Mια συγκριτική Μελέτη», Εκδόσεις: Βοοkstars, Σελίδα 73 ).
Θα έχετε ακούσει αρκετούς που μπερδεύουν λεκτικά το 2014 με το 2004 στο προφορικό τους λόγο. Τελικά η σύγχυση αυτή που επικράτησε  στη γλώσσα δεν είναι καθόλου τυχαία, διότι οι δύο χρονιές εμφανίζουν εκπληκτικές ομοιότητες όπως παρουσιάστηκε παραπάνω.
Από το 2004 έως το 2014 κλείνει μια δεκαετία. Στη πραγματικότητα όμως κλείνει ένας κύκλος κατά τον οποίο η Ελλάδα ήταν στη κορυφή το 2004 και άρχισε σιγά, σιγά να πέφτει , (Βλέπε σχετικά : Ειρήνη Λεριού , «Ευρώ ή Δραχμή; Mια συγκριτική Μελέτη», Εκδόσεις: Βοοkstars, Σελίδα 40 ) , μέχρι να έρθει το 2014 που η κατηφόρα σταματά και αρχίζει και πάλι να σηκώνεται.
Το 2014 είναι η χρονιά όπου η χώρα μας θα αναστηθεί. Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει!!

*Η Ειρήνη Λεριού είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
ysterografa.gr