Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Απόστολος Ε. Παπαφωτίου : Oι νησιωτικές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα δεδομένου του νησιωτικού τους χαρακτήρα.



Εμφάνιση Φωτ.2.jpg 
O Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρευρέθηκε σε συνάντηση με θέμα τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τη νησιωτικότητα ενόψει της τροποποίησης του οικείου νομοθετικού πλαισίου, όπου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 23 Δεκεμβρίου 2013.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λέων Γρηγοράκος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημάρχων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αρμόδιοι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Συζητήθηκαν αρκετά από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μέχρι σήμερα και διατυπώθηκαν προτάσεις για τη συμπλήρωση και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, ενόψει της τροποποίησης του, με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών.
Μεταξύ αυτών και η νησιωτική πολιτική, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα για την χώρα μας.
Ο στόχος είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών και η εξειδικευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, τόσο κατά το σχεδιασμό, όσο και κατά την εφαρμογή των πολιτικών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου ανέφερε ότι οι νησιωτικές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα δεδομένου του νησιωτικού τους χαρακτήρα. Αυτές πρέπει να συνδεθούν με τον καλύτερο τρόπο με τα άλλα τμήματα της Περιφέρειας. Οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βρίσκουν λύση μέσα από συνεργασίες  με φορείς, όργανα και υπηρεσίες της χώρας.
Συγχρόνως παρουσίασε τις προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για γενικότερα ζητήματα, πέραν της νησιωτικότητας, πολλές εκ των οποίων έγιναν αμέσως αποδεκτές.
Επισήμανε επίσης τον κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών για τις νησιωτικές στρατηγικές, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με τις υπόλοιπες πολιτικές.
Η ενίσχυση των δράσεων της αυτοδιοίκησης, η μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας, η δικτύωση με αντίστοιχες  νησιωτικές περιφέρειες και δήμους  στην Ελλάδα και του εξωτερικού αποτελούν πυλώνες για την ενίσχυση της οικονομίας στη βάση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. 
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί και αξιοποιεί πολιτικές που στόχο έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών να μην λειτουργούν ως μειονεκτήματα αλλά να αξιοποιηθούν ως πλεονεκτήματα.
Οι νησιωτικές πολιτικές και στρατηγικές κρύβουν τεράστια δυναμική την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τρόπο βιώσιμο, με κατάλληλες πολιτικές και μηχανισμούς συντονισμού τους. Μπορούν να γίνουν κινητήριες δυνάμεις για θετικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.