Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Όταν το θα και το τίποτα βαφτίζονται έργο

stadiou
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 

Άρθρο του Γρηγόρη Λέων

Διάβασα πρόσφατα στην Athens Voice τις 13 αλλαγές που έφερε στο Δήμο Αθηναίων ο κ. Καμίνης. Δεν ήξερα ότι οι αυτονόητες υποχρεώσεις του δήμου και τα “θα” μπορούν να βαφτίζονται αλλαγές και έργο. Αντιγράφω από το άρθρο (με έντονα γράμματα το κείμενο του άρθρου, τα σχόλια δικά μου)
Έργο «Αθήνα»: Η μετάβαση της πόλης στη νέα εποχή. Για πρώτη φορά ένας ελληνικός δήμος εξασφαλίζει χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ – Για την ώρα το Έργο Αθηνά δεν είναι παρά οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Για το μέλλον ας το περιμένουμε να το δούμε, καθώς η εμπειρία έχει διδάξει ότι από την χρηματοδότηση στην υλοποίηση υπάρχει πολύς δρόμος συχνά γεμάτος από “ημέτερους”.
Πρώτος συμβουλευτικός σταθμός για προβλήματα από το αλκοόλ
Η λύση της κατάληψης για τη «Βίλα Αμαλία» και η ανακατασκευή της σε σχολείο- που έγινε με παρέμβαση της Αστυνομίας με κυβερνητική πρωτοβουλία και ο δήμος απλά έκανε το καθήκον του -που βαφτίζουμε έργο.
Σημεία Εξυπηρέτησης του ΔημότηΓια 154 υπηρεσίες δεν χρειάζεται πια να έρχεσαι στο δήμο -όπου αντί να δώσουμε τις αρμοδιότητες στα γνωστά και επιτυχημένα ΚΕΠ φτιάξαμε ακόμα μια δομή, ακόμα μια γραφειοκρατία.
Πρόγραμμα «Διαφάνεια»: ο προϋπολογισμός και όλες οι οικονομικές κινήσεις του Δήμου αναρτώνται στο ίντερνετ -όπως επιβάλλεται από το νόμο, πού ακριβώς είναι η πρωτοβουλία του δήμου;
Δύο εκατομμύρια ευρώ από τη Νορβηγία για τον Κόμβο Αλληλοβοηθείας του Δήμου Αθηναίων
Η «Πρωτοβουλία των Πέντε» δημάρχων με κύρια αιτήματα την αλλαγή στη νοοτροπία τρόπου διοίκησης, τη διαφάνεια, την εξοικονόμηση πόρων -μια πολιτική διακήρυξη χωρίς συνέχεια και με σαφές πολιτικό/κομματικό υπόβαθρο.
Μετωπική σύγκρουση με Χρυσή Αυγή -ξανά το αυτονόητο, όπως σε κάθε δήμο συνέβη. Ωστόσο η ΧΑ έκανε κανονικά συσσίτια για Έλληνες στο Σύνταγμα μέχρι ν αποφασίσει ο δήμαρχος τη “μετωπική”.
Επεκτάθηκε το πρόγραμμα «Παρέα Κάθε Τρίτη – Βγαίνουμε Αθήνα» -όπου το βασικό ρόλο τον έχουν οι καταστηματάρχες της πόλης -ο δήμος απλά “στηρίζει”.
Η κομποστοποίηση πάτησε στο Γκάζι -και τα σκουπίδια την υπόλοιπη Αθήνα.
700 νέα δέντρα στα πεζοδρόμια της πόλης -χωρίς βέβαια κανείς να μας λέει πόσα κόπηκαν στο ίδιο διάστημα, πόσα ήταν αντικατάσταση κατεστραμμένων, όλα στο βωμό του εντυπωσιασμού.
«Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο»: Παρουσιάστηκε το νέο σχέδιο κηποτεχνικής ανάπλασης σε 8 σημεία και πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης του NEON επί δύο μήνες ανά διετία. -Όπου οι κραυγές απόγνωσης για το έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί με την ανάπλαση διαρκώς πληθαίνουν…
Είναι καιρός να σταματήσει πια η κοροϊδία. Αν κάποιος θέλει να μιλήσει για αλλαγές, ας μη χρησιμοποιεί τα αυτονόητα κ ας κάνει το κάτι παραπάνω που η πόλη μας έχει τόση ανάγκη.

Γρηγόρης Λέων
Ιατροδικαστής- Σύμβουλος 7ης ΔΚ Δήμου Αθηναίων
link: grigorisleon.wordpress.com