Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Σαμαράς: Είναι η Υγεία (ανόητοι…)

Antonis-Samaras
Twitter@EmOikonomidis
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πολιτικός που έγινε ηγέτης, και κατέληξε Εθνάρχης, με μια διαδρομή που στηρίχτηκε στη βιωματική σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, σε εποχές δύσκολες και επομένως πιο κοντά στην πραγματικότητα, σε σχέση με τα… ροζ συννεφάκια και τους εθνικούς μύθους που έζησε η Ελλάδα στην κορύφωση της Μεταπολίτευσης, δεν θα μπορούσε να το πει πιο καθαρά: Τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Η Υγεία και η Παιδεία. Η προάσπιση του ζειν, και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για το ευ ζειν. Αυτοί είναι διαχρονικά, ιστορικά και για κάθε κοινωνία, οι πυλώνες από τους οποίους εξαρτάται η εθνική ευημερία. Επομένως, το ίδιο το εθνικό μέλλον.
Μιλώντας σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, σε εκδήλωση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε εμμέσως μια παράφραση της ιστορικής ρήσης που αποδίδεται στον Μπιλ Κλίντον, στην επικοινωνιακά θυελλώδη καμπάνια του μέχρι τότε Κυβερνήτη του Άρκανσα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 1992, που σηματοδότησαν τον τερματισμό μιας δωδεκαετούς, απόλυτης κυριαρχίας των Ρεπουμπλικανών, με την 8ετη παραμονή του Ρόναλντ Ρέιγκαν και την 4ετή του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου στον Λευκό Οίκο.
“Είναι η οικονομία, ανόητε…”, ήταν το βασικό σλόγκαν εκείνων των ημερών, που εξηγεί ιστορικά την ήττα του Τζορτζ Μπους, παρόλο που υπήρξε ο νικητής και τροπαιούχος του πρώτου Πολέμου του Κόλπου. Η οικονομία είχε πιο ηχηρές επιπτώσεις στην ψυχολογία του μέσου Αμερικανού ψηφοφόρου, επομένως και στην τελική απόφασή του μπροστά στην κάλπη.
“Είναι η Υγεία (ανόητοι…)”, θα μπορούσε να διαβάσει κανείς πίσω από όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς στη σημερινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. “Η υγεία ως δημόσιο αγαθό είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα. Η μεταρρύθμιση δεν γίνεται για λόγους δημοσιονομικούς, αλλά για να πέσει το κόστος για τους πολίτες σε περίθαλψη, φάρμακα, θεραπεία, αποκατάσταση, και να έχουν όλοι πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιοτικές δημόσιας Υγείας. Πρέπει να δούμε πόσο επαρκείς και ποιοτικές και προσβάσιμες ειναι αυτές οι υπηρεσίες.
Χρειαζόταν ουσιαστική, σε βάθος, σαρωτική μεταρρύθμιση. Εμείς την τολμούμε, θα την κάνουμε. Προχωρήσαμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεθνείς οργανισμούς στη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικής προγράμματος, που εκφράζεται με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνικών που ισχύουν παγκοσμίως, αλλά και με τη στήριξη Ελλήνων επιστημόνων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.
Η μεταρρύθμιση γίνεται επειδή μας την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Το 2013 επανιδρύεται το ΕΣΥ, 30 χρόνια μετά τη γέννηση του ΕΣΥ. Εμείς θα την κάνουμε επανάσταση, φτιάχνουμε ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα, για να εχει πρόσβαση ο πολίτης, όποτε το χρειάζεται. Θέλουμε 24ωρη κάλυψη και να είναι οικονομικά προσιτό σε όλους το νέο συστημα.
Η μεταρρύθμιση αυτή έχει επτά βασικούς άξονες: στρατηγικό σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο, εκσυγχρονισμό διοίκησης, ολοκλήρωση συστημάτων ηλεκτρονικής Υγείας, ανάπτυξη διαφανούς συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας Υγείας με έμφαση στην πρόληψη, αντιμετώπιση των ανασφάλιστων.
Το τελευταίο αποτελεί είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Ανοίγει ο δρόμος για τις τελικές αποφάσεις. Το πρώτο βήμα έγινε με το εισιτήριο Υγείας. Δεν είμαστε πια στα λόγια, υλοποιούμε μακροχρόνια μεταρρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2020. Δεν έχουμε άλλοθι για λαϊκίστικα πυροτεχνήματα ούτε και χρόνο”, είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές του Αντώνη Σαμαρά.

υστερογραφα