Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Κώστας Κόλλιας: Ο προϋπολογισμός του 2014, γιατί αποτυπώνει τους καρπούς των ριζικών αλλαγών που όλες οι κυβερνήσεις διακήρυσσαν εδώ και 30 χρόνια, αλλά καμία δεν τόλμησε να υλοποιήσει

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2014.
Ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι για πρώτη φορά από το 2009 η Βουλή συζητά έναν προϋπολογισμό με ευοίωνες προβλέψεις και ρεαλιστικές προοπτικές για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Μεταξύ των θετικών ανέφερε το πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφεται φέτος, τη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους από 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 6 δισεκατομμύρια φέτος, καθώς και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Για την ύφεση ανέφερε ότι έπειτα από έξι χρόνια  αναμένεται όχι μόνο να υποχωρήσει, αλλά ακόμα και να επιστρέψει σε θετικά νούμερα, ενώ αντίστροφα, ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας έχει ανακοπεί. Σχετικά με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ο κ. Κόλλιας εκτίμησε ότι με την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου και την αύξηση του ποσοστού των δαπανών για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα συμβάλλουν στην αύξηση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε αναφορά στις αισιόδοξες εκτιμήσεις διεθνών παραγόντων και οργανισμών, αναφέροντας ενδεικτικά τις δηλώσεις Μπαρόζο για «εντυπωσιακή πρόοδο», τη μείωση των σπρεντς σε επίπεδα 2009, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνούς οίκους και την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην ενέργεια, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, το χρηματιστήριο και τον τουρισμό.
Απέδωσε τα επιτεύγματα του προϋπολογισμού στις θυσίες και τις συλλογικές προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, όπως είπε, υπέμειναν και υπομένουν δυσβάσταχτα βάρη και περικοπές προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι για πολύ καιρό επένδυσε στην καταστροφή και την χρεοκοπία της χώρας, μοιράζοντας υποσχέσεις για προσλήψεις, μισθούς και συντάξεις, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πείσει για το πού θα βρεθούν τα χρήματα. Χαρακτήρισε «κωλοτούμπα» τις χθεσινές δηλώσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιβεβαίωσε τον Υπουργό Οικονομικών ότι η φορολογία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Επιπλέον, ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για την ορθολογική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και της σπατάλης, που διαχρονικά ακυρώνουν κάθε παραγωγική προσπάθεια, πρέπει να συνεχιστούν και αποτελούν στόχους της Κυβέρνησης για το μέλλον.
Τέλος ο κ. Κόλλιας δήλωσε ότι ψηφίζει τoν προϋπολογισμό του 2014, γιατί αποτυπώνει τους καρπούς των ριζικών αλλαγών που όλες οι κυβερνήσεις διακήρυσσαν εδώ και 30 χρόνια, αλλά καμία δεν τόλμησε να υλοποιήσει, και γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες πολίτες, για μια νέα Ελλάδα, της συνοχής, της αλληλεγγύης, της αξιοπιστίας, και πάνω απ’ όλα, την Ελλάδα της ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας