Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η στρατηγική του Τσίπρα για την “αυτοδυναμία… plus”

Alexis-TsiprasΗ συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην “Αυγή της Κυριακής” έγινε αμέσως… talk of the town. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ορίσει την ατζέντα για το αμέσως επόμενο διάστημα, με το προσκλητήριο συνεργασιών ή… αποστασίας όπως τον κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται στην πρώτη σειρά της στρατηγικής του.
Στην αμέσως επόμενη ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο πίσω, θα διαπιστώσει ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχειρεί να οικοδομήσει εγκαίρως μια στρατηγική “αυτοδυναμίας…  plus”, δηλαδή την επιδίωξη πολιτικών συμμαχιών με άλλα κόμματα, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.
Στη συνέντευξη στην “Αυγή”, πολλοί… διάβασαν ρητορική Κώστα Καραμανλή για την “πλατιά κοινωνική συμμαχία” που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη διαμορφωθεί στην κοινωνία, στον απόηχο του εθνικού βραχνά που συνεπάγεται για τους Έλληνες πολίτες, το παρόν και το μέλλον, η δέσμευση του Μνημονίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει “εικόνα νικητή”. Κάτι που θα συνεπάγεται ότι η κοινωνική πλειοψηφία, για την οποία επιμένουν να μείνουν στην Κουμουνδούρου, θα εξελιχθεί και σε πολιτική πλειοψηφία. Επομένως και σε κοινοβουλευτική.
Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν εντός του 2014, πιθανότατα το καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., και στον απόηχο των αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλθει αυτοδύναμος από τις κάλπες, θα αναζητήσει τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, ώστε να διασφαλίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, με πλειοψηφία 180 εδρών, χωρίς να απειληθεί ως… παρένθεση, και να προσφύγει τότε σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

ysterografa.gr