Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Παπούλιας: Δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια οι αρνητές του Άουσβιτς

papoulias
Σε μια λιτή, αλλά και συγκινητική, τελετή, το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έλαβε το μετάλλιο της εκατονταετηρίδας του ιδρύματος Ραούλ Βάλενμπεργκ (Raoul Wallenberg) για τη συνεισφορά του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα στην ανάδειξη και υπεράσπιση της μνήμης δεκάδων χιλιάδων Εβραίων από τις θηριωδίες των ναζί.
«Αποτελεί τιμή για μένα, ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η απονομή του μεταλλίου της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση του Ραούλ Βάλενμπεργκ για να τιμηθεί, στο πρόσωπό μου, ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο Κάρολος Παπούλιας, παραλαμβάνοντας το μετάλλιο από τον αντιπρόεδρο του ιδρύματος, Αργεντινό, ελληνοαρμενικής καταγωγής, Εντουάρντο Γιουρνεκιάν και τον ιδρυτή του ιδρύματος Βάλενμπεργκ, Μπαρούχ Τενεμπάουμ.

«Η σημερινή εκδήλωση, μας δίνει αφορμή να συλλογιστούμε για τη σημερινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών που δοκιμάζονται ανεπίτρεπτα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επανέλαβε την αναφορά που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο, όταν επισκέφθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς: «Επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι όποιοι αρνούνται τη μεγάλη αυτή θυσία των χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, δεν μπορεί να συγκαταλέγονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο ελληνικός λαός, Πολιτεία και κοινωνία, έχουμε ιστορική μνήμη και επίγνωση. Έχουμε χρέος να αντλούμε διδάγματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στα φαινόμενα λόγων ή έργων μίσους, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας, θρησκευτικού φανατισμού ή ρατσισμού».
Ο Κ. Παπούλιας έκανε ειδική αναφορά στη συστράτευση Χριστιανών και Εβραίων Ελλήνων, στον αγώνα κατά της βαρβαρότητας. Η Γερμανία του Χίτλερ και οι συνεργοί του, δολοφόνησαν έξι εκατομμύρια Εβραίους. «Ολόκληρες κοινότητες αφανίσθηκαν, μέσα σε αυτές και η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Ο ελληνικός φόρος αίματος στο Ολοκαύτωμα ήταν 65.000 Έλληνες Εβραίοι» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Βενιαμίν Αλμπαλάς, όσο και ο Εντουάρντο Γιουρνεκιάν, οι οποίοι προσφώνησαν τον κ. Παπούλια, εξήραν τους αγώνες του για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την καταδίκη των φασιστικών φαινομένων που αναβιώνουν. Επίσης, έκαναν ειδική αναφορά σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι την περίοδο της Κατοχής έσωσαν από τα ναζιστικά στρατεύματα παιδιά εβραϊκών οικογενειών.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, του ραβίνου Αθηνών Ισαάκ Μιζάν και των προέδρων των ισραηλιτικών κοινοτήτων πόλεων της Ελλάδας. Παρέστησαν ακόμη οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Σουηδίας, του Ισραήλ και της Αρμενίας.
Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Κάρολος Παπούλιας χαιρέτησε τους διασωθέντες Έλληνες- Εβραίους Ρόζα Ασέρ-Πάρδο, Ιωσήφ Βεντούρα και Ευτυχία Ναχμάν, και τους διασώστες τους Λυδία Θεοδωράκη- Δημάκη, Ευαγγελία Κυπραίου και Κάτια Μαυρογεώργου- Αγγελοπούλου.
O Ραούλ Βάλενμπεργκ, Σουηδός ευπατρίδης, διέσωσε δεκάδες χιλιάδες Ούγγρων ιουδαϊκού θρησκεύματος, το 1944, με την ιδιότητά του ως διπλωματικού απεσταλμένου της Σουηδίας στη Βουδαπέστη.

ysterografa.gr