Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Απολύσεις και παράταση (ξανά) στο τραπέζι τρόικας-Μητσοτάκη

Το θέμα των απολύσεων αλλά και της παράτασης της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου πρόκειται να τεθεί για μία ακόμη φορά στο τραπέζι κατά την απογευματινή συνάντηση (πιθανότατα στις 5, καθώς η ακριβής ώρα πρόκειται να καθορισθεί το πρωί) της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Βασικό αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προσμετρηθούν στις απολύσεις του Δεκεμβρίου οι 800 έως 1.000 απομακρύνσεις από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αλλά και οι 4 έως 5.000 συμβασιούχου που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς πρόκειται να απολυθούν μέσω δικαστικών αποφάσεων.
Plan B για τις απολύσεις του Δεκεμβρίου
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι δανειστές μας φαίνεται ότι κάνουν δεκτό ότι έχει επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) για 2.000 απολύσεις (πιθανότατα οι της ΕΡΤ), ενώ στη δεξαμενή των υπόλοιπων 2.000 μέχρι το Δεκέμβριο μπαίνουν 500 υπάλληλοι για λόγους υγείας και 230 επίορκοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα να συνυπολογισθούν οι 800 έως 1.000 εργαζόμενοι των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αλλά και οι συμβασιούχοι με προσωρινές διαταγές που θα απομακρυνθούν, τότε η κυβέρνηση πιάνει όχι μόνο τους στόχους για το 2013 αλλά και ένα τμήμα από τις 11.000 του 2014.
Εναλλακτικά, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, εφόσον δεν γίνει δεκτά τα αιτήματά της, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απομακρύνει 1.270 υπαλλήλους ΝΠΙΔ με βάση την αξιολόγηση δομών που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός να κάνουν οι υπουργοί του.
«Δεδομένη η παράταση»
Αναφορικά με το θέμα της παράτασης, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνιζαν στην aftodioikisi.gr, ότι δόθηκε το γενικό σχέδιο αναφορικά με τις πηγές (ΟΤΑ, Υγεία, ασφαλιστικά ταμεία), ωστόσο εξηγήθηκε στην τρόικα ότι «δεν προλαβαίνουμε μέχρι το Δεκέμβριο».
Πρόσθεταν πάντως ότι η παράταση θα δοθεί εκ των πραγμάτων, υπενθυμίζοντας ότι η διαθεσιμότητα του Ιουλίου που, τελικώς, έγινε διαθεσιμότητα του Σεπτμεβρίου, ολοκληρώθηκε με τους διοικητικούς υπαλλήλους στις αρχές Νοεμβρίου.