Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η Αίγυπτος..​. στον γύψο (του στρατού) για άλλα 10 χρόνια!

Abdel-Fattah-al-Sisi
Twitter@EmOikonomidis
Θεωρητικά στην Αίγυπτο… δεν κινείται κουνούπι. Μετά το πραξικόπημα του στρατού, που βαφτίστηκε “διόρθωση επανάστασης”, την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι και το ξεδόντιασμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δηλαδή της… ΜΚΟ του πολιτικού Ισλάμ, το μεταβατικό καθεστώς έχει εδραιώσει σχεδόν πλήρως την κυριαρχία του. Και εκ των πραγμάτων, κάνει σχέδια για το μέλλον.
Κεντρική φιγούρα αυτής της νέας πολιτικής πραγματικότητας στην Αίγυπτο είναι φυσικά ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, που ηγήθηκε της εξέγερσης των αρμάτων μάχης, κατέχει σήμερα το αξίωμα του Υπουργού Άμυνας, πέραν της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, και όλοι υποψιάζονται ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει η επιδίωξη να διαδεχθεί τον Χόσνι Μουμπάρακ. Να βγάλει δηλαδή τα στρατιωτικά, και να φορέσει πολιτικά… παράσημα.
Είναι αλήθεια ότι η δημοφιλία του αλ-Σίσι είναι εξαιρετικά υψηλή, λόγω και του πρωταγωνιστικού ρόλου του στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που είχαν αρχίσει να γίνονται ενοχλητικοί έως επικίνδυνοι, για την πλειοψηφία των πολιτών της Αιγύπτου.
Ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο θα θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Αιγύπτου, στις επικείμενες εκλογές, αν και σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι μια καριέρα πολιτικού δεν τον απασχολεί σε σημείο καθημερινού άγχους.
Η στρατηγική του ωστόσο αποκαλύπει το αντίθετο. Ο στρατηγός αλ-Σίσι έχει εκκαθαρίσει εγκαίρως το τοπίο στην Αίγυπτο, ώστε να μην υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική σε μια δική του αυριανή υποψηφιότητα, από τη στιγμή που ακόμη και ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή από τη χώρα των Φαραώ, περίπου με την κατηγορία του… προδότη.
Πριν από μερικές μέρες, στην Αίγυπτο προκάλεσε αίσθηση η αποκάλυψη μιας συνέντευξης του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην εφημερίδα “αλ-Μάσρι αλ Γιούμ”, όπου επιβεβαίωσε ότι διεκδικεί συνταγματική τροποποίηση, για να εξασφαλιστεί αμνηστία για τις πράξεις του ίδιου και των άλλων υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία.
“Δεν μπορεί να αφεθεί η τύχη ανθρώπων που έκαναν το καθήκον τους για το καλό της Αιγύπτου, στα χέρια του οποιουδήποτε θα έχει μελλοντικά τη δύναμη να προσπαθήσει να τους εκδικηθεί”, φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο αλ-Σίσι.
Το… ακόμη χειρότερο ωστόσο ήταν η πρόβλεψή του για το μέλλον της Αιγύπτου, και τον ενεργό ρόλο που κατά τη γνώμη του θα πρέπει να διαδραματίσει ο στρατός. “Θα έλεγα ότι για τα επόμενα 5-10 χρόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της Αιγύπτου”, ήταν τα λόγια του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
Γύψος διαρκείας, δηλαδή, και μάλιστα με συνταγματική σφραγίδα.

ysterografa.gr