Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Παρέλαση: Υπ. Παιδείας και Δ. Αθηναίων «κόβουν» τους «κακούς» μαθητές

Τα πάνω κάτω έρχονται φέτος στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αφού χάριν… χωροταξίας, συντομίας και καλής κατανομής (σ.σ. φαίνεται όμως ότι ο πραγματικός λόγος είναι ο φόβος αντιδράσεων από τους «κακούς» μαθητές), σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, «κόβονται» οι περισσότεροι μαθητές και μένουν μόνο οι παραστάτες και οι σημαιοφόροι.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και του δήμου, τα παιδιά θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν ως θεατές, πίσω από τα γνωστά κιγκλιδώματα και υπό τα αυξημένα μέτρα της Αστυνομίας, τη μαθητική παρέλαση, αφού θα συμμετάσχουν μόνο οι (συμμαθητές τους) σημαιοφόροι και παραστάτες! Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, από τα 230 σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν στην περιοχή της Αθήνας, επιλέγονταν με κλήρωση για να παρελάσουν περίπου 30 σχολεία τη χρονιά. Από κάθε σχολείο που είχε κληρωθεί επιλέγονταν 20-30 μαθητές για να το εκπροσωπήσουν, ώστε η παρέλαση να ολοκληρώνεται πιο σύντομα.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε σχολείο λάμβανε μέρος στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου μια φορά κάθε επτά χρόνια, ενώ φέτος, με εξαίρεση τους σημαιοφόρους και παραστάτες, αφαιρείται τελείως από τους μαθητές η δυνατότητα να παρελάσουν. Και αυτό γιατί κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να δώσουν το «παρών» στην παρέλαση και τα 230 σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Special Olympics και πρόσκοποι) της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι παραστάτες και σημαιοφόροι ορίζονται οι καλύτεροι σε επιδόσεις μαθητές της τάξης με βάση τον γενικό μέσο όρο βαθμολογίας που συγκέντρωσαν την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, όσα παιδιά δεν κατάφεραν να αριστεύσουν «τιμωρούνται», καθώς… τοποθετούνται στην πλευρά των θεατών της μαθητικής παρέλασης. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο άλλωστε έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τις μαθητικές παρελάσεις, ωστόσο και ο Δήμος Αθηναίων δεν φαίνεται να προέβαλε αντιρρήσεις.
Να σημειωθεί το υπουργείο Παιδείας είχε αποκαλύψει ότι ο Δήμος Αθηναίων «έκοψε» την τελευταία στιγμή δημόσια σχολεία (τέσσερα ή εφτά) από την περισινή μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα με το αιτιολογικό ότι πολλοί μαθητές τους είχαν «διαγωγή κοσμία» με αποτέλεσμα, τελικώς, τουλάχιστον σε επίπεδο γυμνασίων και λυκείων, στην πλειοψηφία τους τα σχολεία που παρέλασαν να είναι ιδιωτικά.
Με πληροφορίες από τη Δημοκρατία
aftodioikisi.gr