Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΠΟΥΚΛΗ

Προς: κο Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου / Γ.Πουλοκέφαλο


Κε Πρόεδρε, την 21η Οκτωβρίου 2013, στην Τρίπολη, προσκαλέσατε και πραγματοποιήθηκε Ειδική Συνεδρίαση, του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Θυμίζουμε, ότι μοναδικό θέμα της Ειδικής Συνεδρίασης ήταν: "Ενημέρωση σχετικά με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ".
Όπως καλά γνωρίζετε, ως Προεδρεύων της εν θέματι Συνεδρίασης, πολλά από τα ερωτήματα, που τέθηκαν, είτε λόγω χρόνου, είτε λόγω άλλων παραγόντων, δεν κατέστη δυνατόν να απαντηθούν από εκπροσώπους της ανωτέρω εταιρείας.
Ερωτήματα που έθεσαν, οι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων, λοιποί Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Εκπρόσωποι Φορέων και Πελοποννήσιοι Πολίτες, που παρευρέθηκαν στην Συνεδρίαση.

Με αυτή την ανοιχτή επιστολή σας ζητούμε, να συλλεχθούν, από τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά, όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, της 21ης Οκτωβρίου 2013. 
Να καταγραφούν, αριθμηθούν και αποσταλούν, υπό την επιμέλεια σας, στην προσωρινή ανάδοχο εταιρεία του διεθνή διαγωνισμού, διαχείρισης απορριμμάτων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, ζητώντας παράλληλα την γραπτή απάντησή της, εντός ευλόγου, χρονικού διαστήματος.
Όπως, καλά γνωρίζετε, η Πελοπόννησος δεν έχει παρουσιάσει πρόοδο στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων τα τελευταία τρία (3) έτη, ενώ πρότερες και υφιστάμενες "λύσεις" όπως οι δεματοποιητές απεδείχθησαν λανθασμένες επιλογές, χρηματοδοτούμενες από τους Πολίτες.
Σημειώνεται, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν έχει ακόμη λάβει θεσμικά την προβλεπόμενη αναλυτική ενημέρωση, για τον διαγωνισμό διαχείρισης απορριμμάτων, που διενήργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ακόμη και η θεσμοθετημένη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ουδέποτε έχει συνεδριάσει, για να συζητήσει το θέμα της διαχείρισης και συναφή στοιχεία.

Επιπροσθέτως, θυμίζουμε ότι η τελική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία θα δεσμεύει τα δύο μέρη για χρονική περίοδο, είκοσι επτά (27) ετών.

Για τους ανωτέρω λόγους, πιστεύουμε ότι κάθε ερώτημα, όπως αυτά που τέθηκαν στην πρόσφατη Ειδική Συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου, πρέπει να απαντηθούν, με ευκρίνεια και πληρότητα.

Κοινός στόχος σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., πρέπει να αποτελεί, μία σύννομη (και βέλτιστα οικονομική για τον Πολίτη) τοπική διαχείριση στερεών αποβλήτων, με έμφαση στην διαλογή στην πηγή, την αέναη και χωρίς ποσοτικά όρια ανακύκλωση - κομποστοποίηση, την αποκατάσταση χωματερών και την υλοποίηση επενδύσεων εντάσεως εργασίας και όχι μονοδιάστατα εντάσεως κεφαλαίου.


Με εκτίμηση,

Λάμπρος Μπούκλης
Περιφ. Σύμβουλος
Γραμμ. Περιφ. Συμβουλίου Πελοποννήσου

Επικεφαλής Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά
Εκλεγμένο Μέλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (www.enpe.gr)