Ο κύριος λόγος που άνοιξε θέμα πρόωρων συντάξεων έχει να κάνει με τον αυξημένο αριθμό αποχωρήσεων και την αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πόρων 632 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των συνταξιοδοτήσεων
Ανατροπές που ξεκινούν από την επανεξέταση έως και πλήρη εξάλειψη σε ορισμένες περιπτώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε ουδείς να μη βγαίνει στη σύνταξη πριν από τα 62, και καταλήγουν σε ένα νέο μοντέλο ασφάλισης με ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού όλων των συνταξιοδοτικών παροχών δρομολογεί η κυβέρνηση στη βάση ήδη ψηφισμένων ρυθμίσεων, αλλά και προ του κινδύνου να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο τα ελλείμματα των Ταμείων μέσα στο 2014.
Η ατζέντα των αλλαγών άνοιξε με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις, καθώς ο στόχος για περιορισμό των αποχωρήσεων που είχε τεθεί πέρυσι όταν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για σύνταξη στα 62 (μειωμένη) και στα 67 (πλήρης) κάθε άλλο παρά επιτεύχθηκε.
Σε απόρρητη μελέτη μάλιστα της αναλογιστικής αρχής που είχε δοθεί στην τρόικα τον Νοέμβριο του 2012, η εκτίμηση ήταν ότι το 2013 η αύξηση των ορίων ηλικίας θα απέτρεπε τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις των προηγούμενων ετών (2012 και 2011) και θα απέφερε μια εξοικονόμηση της τάξης των 632 εκατ. ευρώ στα Ταμεία!
Η μελέτη αυτή -την οποία έχει στα χέρια του ο Τύπος της Κυριακής- δείχνει ότι φέτος θα βγουν στη σύνταξη 74.800 ασφαλισμένοι και ότι η μέση κύρια σύνταξη θα είναι 749 ευρώ/μήνα.
Τα νούμερα όμως δεν βγήκαν καθώς υπάρχουν ήδη 150.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν να πάρουν την οριστική τους σύνταξη εδώ και δύο χρόνια, ενώ ειδικά για φέτος, και μετά τη βόμβα στις πρόωρες συντάξεις, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα βγουν στη σύνταξη θα ξεπεράσει τους 110.000.
Ο κύριος λόγος, λοιπόν, που άνοιξε θέμα πρόωρων συντάξεων και το αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την περασμένη Τρίτη για να επιβεβαιωθεί με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών μία μέρα μετά, έχει να κάνει με το συναγερμό που σήμανε στα Ταμεία ο αριθμός των αποχωρήσεων που βαίνει αυξανόμενος, και στην ουσία η αποτυχία να πιαστεί ο στόχος για εξοικονόμηση πόρων 632 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των συνταξιοδοτήσεων φέτος.
Στην ατζέντα των ανατροπών που έρχονται πλέον (αργά ή γρήγορα) στο ασφαλιστικό μπαίνουν ακόμη:
- Οι αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων από το 2014 για τους ασφαλισμένους ΔΕΚΟ-τραπεζών.
- Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούνιο του 2014 και το νέο ψαλίδι στο εφάπαξ από την 1η/1/2014.
- Η επανεξέταση των όρων και των προϋποθέσεων για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, όπου πλέον εξετάζεται να καθιερωθεί ως όριο ηλικίας το 62ο έτος για όσες αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα.
- Η πλήρης ενοποίηση των Ταμείων σε τρία (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).
- Η κατάργηση του ποσού της βασικής σύνταξης (220) για όσους πρόκειται να αποχωρήσουν από το πρώην ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ εντός του 2014.
Οι αλλαγές θα τεθούν επί τάπητος στην επιτροπή ειδικών για το ασφαλιστικό που ανακοινώνει σύντομα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και δύο από τα πρόσωπα που «ακούγονται» ότι στελεχώνουν την επιτροπή αυτή είναι ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ και στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, Π. Τσακλόγλου.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής