Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Κρίσιμη συνάντηση Ομπάμα – Μπένερ για την οικονομία των ΗΠΑ

obama
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε απόψε στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του χρέους, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της χώρας.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος θα δεχτεί τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ καθώς και τους αρχηγούς των μειοψηφιών στα δύο Σώματα, την Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι και τον Ρεπουμπλικανό Μιτς Μακόνελ. Το αντικείμενο της συζήτησης θα είναι “η ανάγκη να τερματιστεί η παράλυση του κράτους και να αυξηθεί το όριο του χρέους”, είπε η εκπρόσωπος Έιμι Μπραντέιτζ.
Ο εκπρόσωπος του Μπένερ, ο Μπράνταν Μπακ, επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση έχει οριστεί για τις 17:30 τοπική ώρα (00:30 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας).
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων με τον Λόιντ Μπλάνκφαϊν της Goldman Sachs, τον Μάικλ Κόρμπατ της Citigroup, τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase & Co και τον Μπράιαν Μόινιχαν της Bank of America. Αναμένεται επίσης να παραχωρήσει μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC.
Μετά το κλείσιμο ή την υπολειτουργία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών λόγω της αδυναμίας των δύο κομμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με άλλη μία πρόκληση, αυτήν της αύξησης του ορίου του χρέους. Εάν το Κογκρέσο δεν δώσει το “πράσινο φως” για κάτι τέτοιο, η χώρα θα κινδυνεύσει να κηρύξει στάση πληρωμών από τις 17 Οκτωβρίου, ένα γεγονός άνευ προηγουμένου που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αντιδρούν στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, τη λεγόμενη Obamacare, αρνούνται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό εάν δεν ανασταλεί για ένα χρόνο η εφαρμογή του νόμου αυτού. Απειλούν επίσης να συνδέσουν το θέμα αυτό με το ζήτημα της αύξησης του νομίμου ορίου του χρέους των ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν διαπραγματεύεται το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

ysterografa.gr