Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση Μίκας Ιατρίδη για τη στρεμματική ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη στρεμματική ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας κατέθεσε η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη, ύστερα από ενημέρωση που είχε από την πολιτευτή του κινήματος στο νομό Κορινθίας, κα Γιώτα Μπάγκα.

Στην ερώτηση της, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρει ότι με τη νέα ΚΑΠ θα υπάρξει σημαντική μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικό ζήτημα επιβίωσης για τις οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από την παραγωγή και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξαιρεθεί η κορινθιακή σταφίδα από την αναθεωρημένη ΚΑΠ και να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για τους σταφιδοπαραγωγούς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Στρεμματική ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας».

Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα βασικότερα αγροτικά εξαγώγιμα προϊόντα του Νομού Κορινθίας, που στηρίζει την τοπική οικονομία, ενώ εκατοντάδες οικογένειες βασίζουν την επιβίωση τους αποκλειστικά στην παραγωγή της.

Στα πλαίσια της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ θα υπάρξει σημαντική μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας με αποτέλεσμα οι παραγωγοί του Νομού να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα.

Η σταφίδα καλλιεργείται σε περιοχές ορεινές και ημιορεινές, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για καλλιέργεια άλλων αγροτικών προϊόντων. Η καλλιέργειά της είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και σήμερα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την γενικότερη αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων και του ρεύματος, της αύξησης της τιμής φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και της μείωσης των επιδοτήσεων από τον ΕΛΓΑ.

Επειδή η σταφίδα είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν που συμβάλλει στην εθνική και στην τοπική οικονομία του Νομού Κορινθίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξαιρεθεί η κορινθιακή σταφίδα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ως προϊόν ιδιαίτερης σημασίας;
  2. Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών του Ν. Κορινθίας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη