Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Στρώμα οι ελιές στα χωράφια από το χαλάζι - Οι πρώτες ζημιές από τον καιρό στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας σάρωσε και τις καρποφόρες περιοχές

elies2
Εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας μετά το πέρασμα της καταιγίδας που έπληξε το νομό τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Τοπικά κάποια χωριά γνώρισαν μεγαλύτερη τη μανία της φύσης με το μεγάλο σε μέγεθος χαλάζι και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα.

Ολική η καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή στην περιοχή της Καυκανιάς και του Χελιδονίου και ακόμα στις περιοχές Ηράκλειας, Νεράϊδας, Κρυονερίου, Πλατάνου, Κλαδέου, Μάγειρα, Πευκών, Λάσδικα, Λάλα, Νεμούτας, Αχλαδινής, Πουρναρίου, Πελοπίου, Μουριάς, Κάμενας, Λούβρου, Βασιλακίου και Ξηροκάμπου. Προβλήματα με κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν σε Λάσδικα και Λάλα, πτώσεις δέντρων σε Πελόπιο, Πλάτανο, Στρέφι.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργακόπουλος τόνισε πως από τις τέσσερις τα ξημερώματα παρουσιάστηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα στο δήμο και κυρίως στη δημοτική ενότητα Αρχ. Ολυμπίας και τη δημοτική ενότητα Φολόης.

Όπως εξήγησε στην Ε.Ο. Πύργου – Τριπόλεως από το Στρέφι έως το Πελόπιο, έπεσαν τμήματα δέντρων στο δρόμο και έγινε συνεργασία με την Αστυνομία για να καθαριστεί ο δρόμος. Το ίδιο συνέβη και στην παλιά εθνική οδό από το Πελόπιο προς το Πουρνάρι, όπου έπεσε μεγάλο πεύκο και έκοψε τα καλώδια της ΔΕΗ με διακοπή ρεύματος και της κυκλοφορίας. Στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πελοπίου έπεσαν και εκεί δέντρα, κόπηκαν και απομακρύνθηκαν όσα δημιουργούσαν πρόβλημα.

«Το μεγαλύτερο θέμα το έχουμε στην τοπική κοινότητα Καυκωνίας, όπου εκεί πέρασε χαλάζι με ισχυρό αέρα. Το χωριό φημίζεται για τα ελαιόδεντρα και η ζημιά είναι μεγάλη καθώς οι ελιές είναι σαν χαλί στο έδαφος. Τη ζημιά την υπολογίζω να ξεπερνά το 60% και θα αυξηθεί το ποσοστό αυτό. Επίσης και στον Ξηρόκαμπο έχουμε το ίδιο πρόβλημα» εξήγησε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ακόμα αναφέρθηκε σε ζημιές που υπήρξαν σε κάποια ποιμνιοστάσια, που όμως αποκαταστάθηκαν. Υπήρξαν κατολισθήσεις σε δρόμους σε πέντε κοινότητες, ενώ στο Λάσδικα πλημύρισαν υπόγεια και διαλύθηκε ένα ποιμνιοστάσιο από τον αέρα. Με το πρώτο φως της ημέρας τα συνεργία του δήμου βρέθηκαν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα.

Ολοκληρωτική καταστροφή σε Καυκανιά – Χελιδόνι
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι κάτοικοι της Καυκανιάς, το πρωί της Τρίτης, όταν βρήκαν το χαλάζι να μην έχει λιώσει μέσα στα χωράφια τους και τον καρπό της ελιάς να έχει δημιουργήσει στρώμα στο έδαφος. Πρωτοφανές χαρακτήρισε το φαινόμενο στην περιοχή του ο πρόεδρος της Καυκανιάς Γιώργος Ρηγόπουλος. «Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ακαρπία στην ευρύτερη περιοχή, στο χωριό μας είχαμε παραγωγή φέτος.

Το χαλάζι που έπεσε ήταν πρωτοφανές μαζί με αέρα. Κατέστρεψε ολοκληρωτικά την παραγωγή. Θα υπάρξει και παραπάνω ζημιά γιατί και ο καρπός που χτυπήθηκε θα πέσει στην πορεία. Αλλά δεν ήταν μόνο ο καρπός αλλά και οι ζημιές στα δέντρα που έσπασαν. Περιμένουμε από το δήμο και την πολιτεία να ενεργήσουν άμεσα ώστε να ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ στην Πάτρα και να έρθουν τώρα οι γεωπόνοι που φαίνεται η ζημιά, ώστε να αποζημιωθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι παραγωγοί. Τα έξοδα τρέχουν η κατάσταση δεν είναι καλή, και χρειάζεται να υπάρξει στήριξη. Η ζημιά έγινε τώρα, το χειμώνα δεν μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα. Θα φανεί στην πορεία ότι η ζημιά είναι 100%».

Ο πρόεδρος του γειτονικού Χελιδονίου Γιάννης Σωτηρόπουλος είχε να περιγράψει την ίδια εικόνα στους ελαιώνες της περιοχής του. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Πρέπει το συντομότερο να έρθουν οι γεωπόνοι να εντοπίσουν τη ζημιά. Δεν είναι ότι έπεσε ο καρπός, αλλά ότι χτυπήθηκαν και τα δέντρα και δεν θα έχουμε ούτε του χρόνου καρπό. Η κατάσταση είναι άσχημη. Δεν είχαμε χτυπηθεί από την ακαρπία είχαμε παραγωγή και περιμέναμε από αυτή. Η ζημιά είναι πάνω από 80% και ότι έχει μείνει πάνω θα πέσει».

Σε απόγνωση οι κάτοικοι – παραγωγοί της ελιάς στην Καυκανιά. Ο Νίκος Βασιλόπουλος χαρακτήρισε μεγάλη καταστροφή στις ελιές αυτό που συνέβη. «Δεν ξέρουμε αν θα βγάλουμε και το λάδι της χρονιάς μας. Είμαστε για κλάματα. Πιστεύω να ενεργήσουν γρήγορα οι γεωπόνοι να δούμε τι θα γίνει. Δεν έχουμε άλλο εισόδημα πέρα από τη σταφίδα και την ελιά. Η κακοκαιρία κράτησε πάνω από μια ώρα συνεχόμενα με χαλάζι και δυνατό αέρα. Χτύπησε μια περιοχή που δεν είχε ακαρπία. Εκεί που υπήρχε ακαρπία δεν πέρασε το χαλάζι. Λες και έγινε επίτηδες».

Ολοκληρωτική χαρακτηρίζει τη ζημιά ο παραγωγός Φώτης Κορδονούρης. «Η ζημιά είναι στο 80% και θα φτάσει στο 100%. Το χαλάζι ήταν σαν ένα μελομακάρονο μεγάλο και ο αέρας πολύ δυνατός 10 μποφόρ. Ράβδιζε τις ελιές έτσι. Πληρώνουμε στον ΕΛΓΑ εισφορά δέκα λεπτά το δέντρο. Μόνο πληρώνουμε και δεν παίρνουμε τίποτα στο τέλος».

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δια του αρμοδίου για αγροτικά θέματα αντιδημάρχου κ. Κατσάνη ανακοίνωσε πως ο δήμος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τον ΕΛΓΑ, δηλαδή στην άμεση αναγγελία ζημιών προς τον Οργανισμό, αμεση επικοινωνία με το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Πάτρας και την επόπτρια κα Πανταζοπούλου για την αποστολή κλιμακίου καταγραφής ζημιών. Το κλιμάκιο θα επισκεφτεί την περιοχή μας εντός της εβδομάδος. Παράλληλα καλούνται όλοι όσοι επλήγησαν από την χαλαζόπτωση να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για την σωστή και έγκαιρη υποβολή της δήλωσης ζημιών.
 
 ilialive.gr