Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Κ. Κόλλιας: Οι Ελαιοπαραγωγοί της Κορινθίας αντιμέτωποι με την ακαρπία- Ίσως η παραγωγή μην ξεπεράσει τους 5.000 τόνους λάδι

Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας αναφορικά με την ακαρπία που πλήττει φέτος τους ελαιοπαραγωγούς. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Εδώ και λίγους μήνες έχει γίνει φανερό στους αγρότες της Κορινθίας, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή θα είναι εξαιρετικά μειωμένη, λόγω της ακαρπίας που έχει πλήξει τα δέντρα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τους μήνες της ανθοφορίας ήταν καταστροφικές για τους καρπούς, ενώ παράλληλα υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη δάκου, ο οποίος ενδέχεται να έχει ήδη αλλοιώσει την ποιότητα των ελιών.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Κορινθίας, ενώ η αρχική εκτίμηση για την αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου ήταν 11.000 τόνοι, έπειτα από νέες, πρόσφατες εκτιμήσεις των γεωπόνων, η παραγωγή αναμένεται εντέλει να μην ξεπεράσει τους 5.000 τόνους. Μιλάμε για μία μείωση της τάξης τουλάχιστον του 60%, ενώ αγρότες μου αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να φτάνει ακόμα και το 80-90%.
Με τις τιμές να έχουν βρεθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και με τους αγρότες ήδη οικονομικά αποδυναμωμένους, τυχόν αδράνεια της πολιτείας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ακαρπίας θα είναι καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς. Όπως είναι γνωστό, η ακαρπία δεν καλύπτεται ως ζημιογόνο αίτιο από τον ΕΛΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την κάλυψή τους μέσω των ΠΣΕΑ.
Μία από τις προϋποθέσεις που τίθενται προκειμένου να αιτιολογηθεί το αίτημα για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η ζημιά να ξεπερνά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας το 30%, σε σχέση με τη μέση απόδοση των τριών προηγούμενων χρόνων. Με δεδομένη την τεράστια καταστροφή στην Κορινθία, αλλά και σύμφωνα με αναφορές που έχω από συναδέλφους Βουλευτές άλλων νομών της Πελοποννήσου, το ποσοστό αυτό του 30% υπερκαλύπτεται.
Κατά τα λοιπά, το Υπουργείο θα πρέπει να προετοιμάσει και να υποβάλει τον σχετικό φάκελο στην Κομισιόν. Είναι βέβαιο ότι η ζημιά μπορεί να τεκμηριωθεί, ώστε να εγκριθεί το αίτημα. Ήδη έχω συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Χαρακόπουλο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Μποτό και τους έχω ενημερώσει για το πρόβλημα στην Κορινθία. Όπως με πληροφόρησαν, ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι την περίοδο της συγκομιδής, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και οι τοπικές Διευθύνσεις Γεωργίας