Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ωρίμασαν οι συνθήκες και για 5η μεγάλη δημοκρατική ανατροπή

Γράφει ο
Χρήστος Πασαλάρης
 
Θα μπορούσε να πυροδοτηθεί και σήμερα ( με την πολύπλευρη κρίση κορυφωμένη) μια πολιτική κίνηση που θα έφερνε μεγάλη αλλαγή ; Ο πειρασμός ξεπηδάει- από πού αλλού;- από τη ένδοξη και πολυτάραχη ιστορία του ελληνικού Τύπου.

- Στις 13 Οκτωβρίου του 1904, σκοτωνόταν, μετά από μάχη με τους Τούρκους, ο ηρωικός μακεδονομάχος Παύλος Μελάς. Ελάχιστοι γνωρίζουν (ακόμη και από το σινάφι μας) ότι ο μακεδονικός αγώνας σχεδιάστηκε και πυροδοτήθηκε από τα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.Ο εκδότης Αλκιβιάδης Καλαποθάκης ήταν εκείνος που ίδρυσε το 1904 το «Μακεδονικό Κομιτάτο» στα γραφεία της εφημερίδας του. Και από κοινού με τον Δραγούμη, τον Κορομηλά και τον μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη οργάνωσαν αυτό τον αγώνα, έναν από τους σπουδαιότερους του έθνους…

- Από τα γραφεία μιας άλλης ιστορικής εφημερίδας, της «ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ», με εκδότη τον Βλάση Γαβριηλίδη, πατέρα της νεότερη δημοσιογραφίας, σχεδιάστηκε και πυροδοτήθηκε η επανάσταση του συνταγματάρχη Ζορμπά στο Γουδί, τον Αύγουστο του 1909, που γκρέμισε το σάπιο καθεστώς της εποχής και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Να θυμίσω ότι ο Βλάσης Γαβριηλίδης πέθανε πάμπτωχος από καρκίνο ενώ μέσα στα γραφεία της εφημερίδας του, στην πλατεία Κλαυθμώνος, είχε μεταφέρει το κρεβάτι του και είχε καλέσει τους συντάκτες του να καταγράφουν την πορεία της νόσου του, καθώς τότε για πρώτη φορά χρησιμοποιούσαν οι γιατροί τις ακτίνες «Χ»…

-Από τα γραφεία της επίσης ιστορικής εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, με εκδότη τον κορυφαίο δημοσιογράφο (και θανατοποινίτη- μαχητή του μακεδονικού αγώνα) Δημήτρη Λαμπράκη σχεδιάστηκε και πυροδοτήθηκε η επανάσταση του 1922 των Πλαστήρα - Γονατά αμέσως μετά τη μικρασιατική καταστροφή, που οδήγησε στη «δίκη των έξη» και στην εκτέλεσή τους στο Γουδί. Στενός συνεργάτης του Δημήτρη Λαμπράκη ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος που, όταν έγινε δικτάτορας, τον συνέλαβε και τον έριξε στις φυλακές για τα άρθρα του εναντίον της δικτατορίας!...

- Για τους αγώνες του εναντίον της δικτατορίας και της φίμωσης του τύπου διώχθηκε ο πατριάρχης της ελληνικής δημοσιογραφίας Θεόκλητος Φαρμακίδης που εναντιώθηκε, μαζί με τον Τερτσέτη, στη θανατική καταδίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα και που πρώτος δημοσίευσε, …σαν «μεγάλη αποκλειστικότητα» (όχι συνέντευξη με κάποιον Κασιδιάρη της εποχής, αλλά…) τους στίχους του Σολωμού που έγιναν εθνικός ύμνος, τον Οκτώβριο του 1825. Πέθανε και αυτός πάμπτωχος αφού δώρισε τη μεγάλη κληρονομιά του στους άπορους μαθητές. Όπως φτωχοί έφυγαν και όλοι οι κορυφαίοι του τότε αγωνιστικού Τύπου, από τον Καννελίδη και τον Σουρή ως τον Καβαφάκη και τον Κονδυλάκη, πρώτο πρόεδρο της έρμης ΕΣΗΕΑ, με μόνα «βραβεία» την κηδεία τους «δημοσία δαπάνη»!..

Ξαναγυρίζουμε όμως στο αρχικό ερώτημα: Θα μπορούσε και σήμερα (σε ώρες υστερικής «χρυσαυγειάδας») να πυροδοτηθεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή; Η δική μου απάντησή είναι: Γιατί όχι; Γιατί όχι αν καμιά εικοσαριά νέοι βουλευτές και άλλοι τόσοι παράγοντες της δημόσιας ζωής κινούσαν από μόνοι τους τον με στόχο τολμηρές αλλαγές.

Θα θυμίσω και πάλι ότι και οι τέσσερις μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές στη δόλια πατρίδα (του 1843, του 1862, του 1909 και του 1922) ξέσπασαν όταν η πατρίδα ήταν βυθισμένη σε κρίση παρόμοια με τη σημερινή. Θα πείτε, με το δίκιο σας, ότι ακόμη και ο Τύπος στις μέρες μας (με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις) έχει ξεφύγει εντελώς από τον αγωνιστικό προορισμό του, τόσο ώστε να χρησιμοποιείται ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, όπως έδειξε και ο χειρισμός της υπόθεσης «Χρυσή Αυγή» και μάλιστα σε ώρες που η Τρόικα περνούσε αθόρυβα και ύπουλα τις εντολές της στα υπουργεία, με… μηδενική λαϊκή αντίδραση!... Ανάλογα φαινόμενα υπήρχαν και τότε. Τις αλλαγές όμως τις φέρνουν παντού και πάντα οι φωτισμένες μειοψηφίες, οι ευλογημένες εξαιρέσεις, που σίγουρα υπάρχουν, αυγαταίνουν, προπονούνται!...

Θα μου επιτραπεί όμως να κλείσω τη σημερινή γραφή με λίγες λέξεις αφιερωμένες, στον μακεδονομάχο παππού μου Ναούμ Κωνσταντινίδη, σύντροφο του Παύλου Μελά, που τέτοιες μέρες, το 1904, εκτελέστηκε και αυτός από τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες. Η Ναταλία Μελά, περιμάζεψε τη γυναίκα και την κόρη του αγωνιστή παππού μου, βάφτισε τη μικρούλα (μητέρα μου ), της έδωσε το όνομά της «Ναταλία» και τις έστειλε στο Μοναστήρι, όπου είναι θαμμένοι πολλοί μακεδονομάχοι, με τους τάφους τους εγκαταλειμμένους από το ελληνικό κράτος….

Αυτά για λοιπόν σήμερα με την ελπίδα ότι η ιστορία θα γίνεται, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, χρήσιμο μάθημα στους εν ενεργεία παράγοντες της δημόσιας ζωής. Και μάλιστα σε ώρες που η πατρίδα βαριανασαίνει κάτω από το βάρος αλλεπαλλήλων μνημονίων, με στόχο την οριστική υποταγή της…
Ch.Passalaris@hotmail.com

elzoni.gr