Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Κέρι: Συμφωνήσαμ​ε με τη Ρωσία για τα χημικά της Συρίας

John-Kerry-Sergei-Lavrov
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το θέμα των χημικών της Συρίας κατέληξαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του State Department στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον Ρώσο ομόλογό του.
“Συμφωνήσαμε με τη Ρωσία για το θέμα των χημικών της Συρίας, και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Η συμφωνία αφορά τον αριθμό, αλλά και τον τύπο των χημικών όπλων, και η Συρία θα πρέπει να μας προμηθεύσει τη σχετική λίστα εντός μιας εβδομάδας.
Συμφωνήσαμε ακόμη ότι επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ερευνήσουν σε κάθε περιοχή της Συρίας, για χημικά όπλα”, δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η συμφωνία των δυο χωρών θα έρθει προς έγκριση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και ότι αποτελεί επιστέγασμα της κοινής επιθυμίας του Μπαράκ Ομπάμα και του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποτραπεί η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, οι ελεγκτές του ΟΗΕ για το χημικό οπλοστάσιο του Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει να βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας εντός του Νοεμβρίου.

ysterografa.gr