Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Ηλεία: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Κλεινδιά - - Ενισχύσεις από τους όμορους νομούς

 

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες σε αγροτική και δασική έκταση στο Κλεινδιά Ηλείας, στις όχθες του ποταμού Πηνειακού Λάδωνα και κοντά στο οικισμό Καρακασίμι. Η πυρκαγιά βρίσκεται, το πρωί της Δευτέρας, σε δύσβατη χαράδρα μεταξύ των χωριών Κλεινδιά, Πεύκης και Πανόπουλου.  

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν τεράστια, τόσο σε επίγειες δυνάμεις όσο και σε εναέρια μέσα. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη έως αργά το βράδυ και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1000 με 1200 στρέμματα στάχτη δάσους και καλλιέργειών. Το πρωί της Δευτέρας σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο και υπήρχαν αρκετά σημεία στα οποία οι πυροσβέστες συνέχισαν να επιχειρούν με μεγάλη δύναμη. Έγιναν κάποιες ρίψεις απο τα εναέρια μέσα που παραμένουν σε επιφυλακή στην Ανδραβίδα και πλέον οι επίγειες δυνάμεις ξεκίνησαν το "καθάρισμα" της φωτιάς σε μια όμως μεγάλη έκταση. Υπάρχουν δε, φόβοι για αναζωπύρωση.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν απο τις πέντε το απόγευμα και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ξεκίνησε απο λιοστάσι και για αυτό υπήρξε και άμεση κινητοποίηση του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου. Στην περιοχή έφτασε πολύ γρήγορα ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Νικολακόπουλος που ανέλαβε να συντονίσει το έργο των δυνάμεων. Η πρώτη ώρα βρήκε και πάλι την Ηλεία με λιγοστά εναέρια μέσα απο συγκυρίες. Μόλις ένα  Canadair ήταν διαθέσιμο στην Ανδραβίδα, το ελικόπτερο βρισκόταν σε πυρκαγιά στην Άνδρο και πλέον το βάρος έπεφτε για την κατάσβεση στις επίγειες δυνάμεις.

Παράλληλα υπήρξε κινητοποιίηση απο τους κατοίκους των γύρω χωριών που με τρακτέρ και υδροφόρες κινήθηκαν για να βοηθήσουν την Πυροσβεστική στο έργο της. Γρήγορα άρχισαν να καταφτάνουν δυνάμεις από τους όμορους νομούς με οχήματα , άντρες και πεζοπόρα τμήματα, μιας και η πυρκαγιά λόγω θέσης και συνθηκών ελάμβανε διαστάσεις ή δημιουργούσε νέα μέτωπα. Οι πυροσβέστες είχαν να αντιμετωπίσουν, αρκετές εστίες στα δυτικά και τα ανατολικά, κοντά στον οικισμό Καρακασίμι αλλά και δίπλα στο ποτάμι.

Πολύ γρήγορα έφτασαν να επιχειρούν εφτά Canadair και λίγο πριν νυχτώσει επέστρεψε απο την Άνδρο και το ελικόπτερο Eriksson. Η συνέχεια άνηκε ολοκληρωτικά στους 120 πυροσβέστες με τα 33 οχμήματα απο την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, την Αθήνα και την Ήπειρο, τους εθελοντές απο φορείς και ομάδες, τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Στο σημείο έφτασε και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας κ. Γεωργακόπουλος όπου μαζί με τον κ. Νικολακόπουλο συντόνισαν το έργο της κατάσβεσης. Αργά το απόγευμα έφτασε στην περιοχή ο Ηλείος στην καταγωγή Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου.