Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Σύγχυση για την τύχη του ΤΑΙΠΕΔ

TAIPED 
 
ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από την τύχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μετά τις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά  με την έδρα και την κυριότητα εταιρείας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση κρατικών ακινήτων.
Το σχέδιο συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και την κυβέρνηση, με στόχο την έκδοση ομολόγων ή ομολογιών και την προείσπραξη εσόδων για τη μείωση του χρέους ή και την αξιοποίηση των ακινήτων.

Αν και η Κομισιόν διαψεύδει δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πρόταση του ESM για εταιρεία με έδρα εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο, διαβεβαιώνοντας πως η ιδιοκτησία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι και παραμένει αρμοδιότητα της Ελλάδας και πως τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί από την Κομισιόν, το Eurogroup και τους άλλους εταίρους στην τρόικα, σημειώνει, ωστόσο, πως στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις και πως μπορεί να επισπευσθεί η όλη διαδικασία.
Στο ίδιο κλίμα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη για “ελληνική ιδιοκτησία” του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, ζητεί όμως γρηγορότερα βήματα.
Παράλληλα, και το Reuters υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα δεχθεί πιέσεις για τη δημιουργία εταιρείας με έδρα εκτός Ελλάδας επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του ESM, που υποστηρίζει πως ο βασικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των ακινήτων αλλά και δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος παραδέχεται πως συζητείται η έδρα της εταιρείας να είναι στο Λουξεμβούργο, “για να διευκολύνεται η λειτουργία της”.
Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι το σχέδιο έχει συζητηθεί με τον ESM και το ελληνικό δημόσιο θα έχει σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας ενώ θα προσληφθούν ανεξάρτητοι διαχειριστές. Διευκρινίζει, μάλιστα, πως η εταιρεία θα περιλαμβάνει μόνον ακίνητα του δημοσίου και στόχος θα είναι αυτά να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την πώληση ομολόγων ή και ομολογιών σε επενδυτές ενώ τα έσοδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους ή και για την ανάπτυξη των ακινήτων αυτών. Όπως διευκρινίζει, υπάρχουν περίπου 80.000 ακίνητα εκ των οποίων θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εταιρία αυτά που δεν φέρουν νομικά βάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις  μεταξύ ESM, ΤΑΙΠΕΔ και Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του έτους με στόχο τη διαμόρφωση σχεδίου έκδοσης “ομολόγων τιτλοποίησης”, τα οποία θα ενσωματώσουν  έσοδα από κρατικά ακίνητα που θα πωληθούν από το 2018 και μετά, μέσω μίας ή περισσότερων εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV’s). Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε τεθεί παρασκηνιακά πολύ νωρίτερα, ήδη από το 2011, ως “Plan B” για τη μείωση του χρέους με ταχύτερο ρυθμό.
Άλλωστε, η τελευταία σύμβαση με τον ESM για το δάνειο των 11,3 δισ. που έλαβε η Ελλάδα για να επαναγοράσει χρέος το Δεκέμβριο, προέβλεπε τη διαδικασία ομολόγων τιτλοποίησης μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού, ως μέσο για τη δυνητική αποπληρωμή των 11,3 δισ. ευρώ.

Το θέμα όπως, υποστηρίζουν οι Financial Times, διχάζει τους δανειστές, καθώς  η Φινλανδία, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί τη σύσταση ενός fund με έδρα το Λουξεμβούργο το οποίο -υπό ξένη διοίκηση- θα αναλάβει την αξιοποίηση κρατικής γης, ενώ η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις, καθώς το θέμα αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές εντάσεις.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιουσίας και η Αθήνα θα αποφασίζει εάν θα προχωρήσει σε πωλήσεις.
Από τον ESM ζητήθηκε να προχωρήσει στην έρευνα του συγκεκριμένου θέματος από τους υπουργούς Οικονομικών, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προχωρά στον βαθμό που αναμενόταν.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων καλύπτει 80.000 ακίνητα, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει ως σήμερα εξαιτίας των προβλημάτων ιδιοκτησίας και της ανάγκης να προηγηθούν αρχαιολογικές έρευνες κ.τ.λ.
«Βασικός στόχος του σχεδίου είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής περιουσίας και να γίνει περισσότερο ελκυστική στους επενδυτές», δήλωσε εκπρόσωπος του ESM. Σύμφωνα με το έγγραφο, του ESM, το οποίο επικαλούνται οι FT, το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ.
Μάλιστα Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι στην ατζέντα της τρόικας στην επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

ysterografa.gr