Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Κατά 5.500 μειώθηκαν τα υποκαταστήματα των τραπεζών στην ΕΕ το 2012

Οι τράπεζες μείωσαν κατά 5.500 τα υποκαταστήματά τους σε ολόκληρη την ΕΕ τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε το Reuters από στατιστικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη κλείνουν υποκαταστήματά τους σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Η τάση αυτή έχει ενισχυθεί και από τις συναλλαγές των πελατών μέσω Ίντερνετ και μέσω τηλεφώνου.
Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα εντός του 2012 καθώς η χώρα, επισημαίνει το Reuters, μείωσε κατά 5,7% τα υποκαταστήματα τραπεζών, δεδομένου ότι οι συγχωνεύσεις τραπεζών οδήγησαν στο κλείσιμο 219 υποκαταστημάτων.
Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και εντός του 2013, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+3,64% πρόκειται να κλείσει περί τα 312 υποκαταστήματα, που προέκυψαν από την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου ΚΥΠΡ και της Λαϊκής Τράπεζας ΛΑΙΚΗ τον Μάρτιο.
Η Ισπανία, όπου οι μαζικές απώλειες από τα δάνεια έχουν υποχρεώσει τις τράπεζες να μειώσουν τα έξοδά τους, έκλεισε το 4,9% των υποκαταστημάτων μέσα στο 2012.
Το τραπεζικό δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ιρλανδία μειώθηκε κατά 3,3% και αναμένεται να μειωθεί και άλλο μέσα στο 2013, ενώ στην Ιταλία κατά 3,1%.
Ο αριθμός των υποκαταστημάτων αυξήθηκε σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία (4%), η Δημοκρατία της Τσεχίας (2,3%) και η Λιθουανία (1,8%).
Στη Βρετανία, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο αριθμός των υποκαταστημάτων παρέμεινε ο ίδιος, δηλαδή 11.870.

 naftemporiki.gr