Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

H Ντόρα “απασφάλισε”: Να ζητήσει συγγνώμη η τρόικα

Dora-Bakoyanni
(Photo Eurokinissi)
Τον θεσμικό χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και ειδικότερα το βήμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής επέλεξε η Ντόρα Μπακογιάννη, για μια εφ όλης της ύλης πολιτική τοποθέτηση.
Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κατα τη παρέμβαση είπε:
   
«Θα ξεκινήσω με τα θέματα της Διοικητικής μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει αμφιβολία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι το ν/σ αυτό έρχεται στη Βουλή των Ελλήνων διότι όλοι μας έχουμε το πιστόλι στον κρόταφο. Και έχουμε το πιστόλι στον κρόταφο για τον λόγο που ανέφερε πριν ο Υπ. Οικονομικών. Για άλλη μια φορά η Τρόικα έρχεται, ζητά να κάνουμε πράγματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί εδώ και 3,5 χρόνια και δεν έχει γίνει καμία μα καμία προετοιμασία. Και αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν είναι προς τιμήν του πολιτικού συστήματος. Το ότι περάσανε 3,5 χρόνια όπου από το πρώτο μνημόνιο έχουμε υποσχεθεί και έχουμε δεσμευθεί ότι θα υπάρχει αξιολόγηση, ότι θα μπορέσουμε αξιοκρατικά να κρίνουμε τους υπαλλήλους και να απομακρυνθούν αυτοί οι οποίοι δεν χρειάζονται και καταλήγουμε σήμερα εδώ διότι ακριβώς 3,5 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα δεν είναι προς τιμήν του συστήματος καθόλου μα καθόλου.
Και πληρώνουν σήμερα αναμφισβήτητα μια σειρά υπαλλήλων την κρατική αδυναμία. Μία σειρά ανθρώπων πληρώνουν την αδυναμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη μου παρατήρηση και λυπάμαι που το λέω αλλά πέφτει ο πέλεκυς επί δικαίων και αδίκων λόγω της αδυναμίας και της ανικανότητας του κράτους. Και φτάνω τώρα στα συγκεκριμένα θέματα:
Δημοτική αστυνομία
Ήμουν νομίζω η μόνη πρώην Δήμαρχος  η οποία τάχθηκα υπέρ της μετακίνησης της δημοτικής αστυνομίας. Όχι διότι όπως είπε και η κ. Ξυροτήρη θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν η δημοτική αστυνομία. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όταν ήμουν δήμαρχος Αθηναίων προσελήφθησαν τότε με ΑΣΕΠ 600 δημοτικοί αστυνομικοί ενόψει των ολυμπιακών αγώνων. Προστέθηκαν  δηλαδή στους παλαιότερους της δημοτικής αστυνομίας, άνθρωποι με υψηλά προσόντα, ένα πτυχίο και 2 γλώσσες. Δυστυχώς ο θεσμός απαξιώθηκε διότι δεν προχώρησε. Διότι δεν λήφθηκαν στους δημοτικούς αστυνομικούς αυτά τα θεσμικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν. Άρα θεωρώ ότι αυτά τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας εντασσόμενα στην ελληνική αστυνομία μέσα σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, της αναδιάρθρωσης της ελληνικής αστυνομίας ως αστυνομικοί της γειτονιάς και με την εμπειρία τους αλλά και με την θεσμική κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ.  θα μπορούν να αποδώσουν και να κάνουν δουλειά. Γι’ αυτό και είμαι η μόνη η οποία τάχθηκα υπέρ αυτής της μεταφοράς. Τώρα υπάρχει μια κατηγορία μεταξύ 41-45 ετών. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσληφθεί μετά το ’93 και πριν την ίδρυση του ΑΣΕΠ. Άρα πρέπει να κριθούν από τους δήμους, και σωστά προβλέπει το ν/σ , ότι μπορούν να επιστρέψουν, να λειτουργούν π.χ. στην κατηγορία των προσόδων, που πάντοτε υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα, είσπραξης χρημάτων από τους δήμους, έχουν την εμπειρία ως δημοτικοί υπάλληλοι να κάνουν αυτή τη δουλειά. Από κει και πέρα κ. Υπουργέ  λυπάμαι που δεν είναι εδώ ο κ. Αρβανιτόπουλος. Διότι έχω πολύ μεγάλο προβληματισμό για το πώς λήφθηκαν οι αποφάσεις για το  Υπουργείο Παιδείας. Δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν 500 υπάλληλοι να έχουν αποσπαστεί, καθηγητές και δάσκαλοι στο Υπ. Παιδείας και η κατηγορία που μπαίνει στην κινητικότητα να είναι μόνο αυτή της τεχνικής εκπαίδευσης. Ποια είναι η αξιολόγηση που έχει γίνει μέσα στο Υπουργείο Παιδείας; Θα περίμενα μια απάντηση από τον κ. Αρβανιτόπουλο διότι αντιλαμβάνομαι ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα η αξιολόγηση είναι το κλειδί. Θέλω να δω έναν υπάλληλο χαραμοφάη να φεύγει. Το λέω ευθέως. Και όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος πριν, ανήκω στην οικογένεια η οποία δεν έχει φοβηθεί ποτέ να πει ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι περισσεύουν. Αλλά δεν θέλω να φύγουν άξιοι, δεν θέλω να φύγουνε αυτοί που δουλεύουν. Θέλω να φύγουνε αυτοί οι οποίοι έβλεπαν το δημόσιο ως ένα χρηματοδότη και κάθονταν. Θέλω να ελπίζω κ. Υπουργέ, και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα ότι η κινητικότητα θα δώσει τη δυνατότητα, έστω και κατόπιν εορτής, στην κυβέρνηση να κρίνει τους ανθρώπους αξιοκρατικά έτσι ώστε να μπορούν οι άξιοι να μείνουν, να πάνε σε άλλες υπηρεσίες και αυτοί που πράγματι θεωρούσαν ότι οι 360 μέρες τον χρόνο είναι πολλές.
 Φορολογικό Νομοσχέδιο
κ. Υπουργέ των Οικονομικών είναι βέβαιον ότι αυτό που φέρατε δεν είναι φορολογικό ν/σ. νομίζω το ακούσατε από όλους και νομίζω συμφωνούμε όλοι. Και δεν είναι η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία περιμέναμε. Διότι η φορολογική μεταρρύθμιση την οποία περιμέναμε θα είχε τη λογική των κινήτρων. Σας το είπε και πριν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάνετε τον πολίτη σύμμαχο σας. Κόβετε τις αποδείξεις, πείτε  μου εσείς γιατί θα ζητήσει κάποιος απόδειξη σήμερα όταν απλώς και μόνο θα επιβαρυνθεί ο ίδιος και το κίνητρο αυτών των αποδείξεων δεν θα του το αναγνωρίσει κανείς. Έχετε αμφιβολία ότι σήμερα έχουν εκτιναχθεί στον αέρα οι μαύρες συναλλαγές; Έχουμε λιγότερα έσοδα από ότι είχαμε πριν. Ομολογώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να υποβάλουμε τις δηλώσεις τον Αύγουστο – ίσως είμαι η μόνη που δεν το κατάλαβε-, για να πέσουν στον ελληνικό λαό όλα τα χαράτσια Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο. Δεν το καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω πως λειτουργεί μια υπηρεσία η οποία σε τελική ανάλυση έχει στόχο τα έσοδα. Και βλέπετε ότι σήμερα τα έσοδα μειώνονται, Δηλώνετε ότι το 1.5 δις. θα το βρούμε από τα έσοδα από τους φόρους. Είχα δυστυχώς την ευκαιρία να σας πω κάποτε ότι δεν θέλω να βρεθώ στη θέση, να σας πω ότι είχα δίκαιο. Είχα δίκαιο κ. Υπουργέ όταν σας έλεγα για το φόρο στα καύσιμα. Είδατε τα έσοδα που πήγανε. Και από ένα σημείο και πέρα να πω τα πράγματα ξεκάθαρα. Δεν καταλαβαίνω από πού κι ως πού η τρόικα επιμένει σε μία πολιτική φορολογική της οποίας μειώνονται τα έσοδα για το κράτος, που λειτουργεί κυρίως αντιαναπτυξιακά. Τι κερδίζει η τρόικα κ. Υπουργέ θέλω να καταλάβω. Δεν είχα την τύχη να μιλήσω ποτέ μαζί τους. Τι κερδίζουν αυτοί οι καμπαλέρος, όταν υποχρεώνουν μια χώρα να ακολουθήσει μια φορολογική πολιτική η οποία δεν έχει αποτέλεσμα; Εάν ερχόταν το ΥΠΟΙΚ και έλεγε ότι κύριοι συνάδελφοι πήραμε τα έσοδα, καλύψαμε το κενό μας, είμαστε ευτυχείς, πατάξαμε την φοροδιαφυγή να πω κι εγώ ζήτω! Αυτή η φορολογική πολιτική, με αυτούς τους συντελεστές, με αυτή τη φορολογία στα ακίνητα έχει πεθάνει την αγορά. Έρχομαι στο τελευταίο θέμα.
3. Αυτοκίνητα
κ. Υπουργέ σας το είπανε όλοι αλλά δεν αντέχω να μην σας το πω κι εγώ. Υπάρχει Mercedes cabrio 1800 κυβικά  που δεν θεωρείται αυτοκίνητο πολυτελείας και Skoda ή Hyundai 2000 κυβικών που θα πληρώσει φόρο πολυτελείας. Δεν μπορεί αυτή η αδικία να συνεχίσει. Επίσης ας αποφασίσουμε π.χ. ότι τέλη κυκλοφορίας θα βγαίνουν ανά τρίμηνο. Υπάρχουν εποχές που κυκλοφορείς το αυτοκίνητο σου; Τέλη κυκλοφορίας. Υπάρχουν εποχές που δεν το λειτουργείς; Δεν το πληρώνεις το τέλος κυκλοφορίας. Εγώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα το ψηφίσω  το ν/σ και θα το ψηφίσω με εξαιρετικά βαριά καρδιά και κόντρα σε όλα αυτά που σας λέω διότι δεν πιστεύω ότι θα είναι αποτελεσματικό. Αλλά θα το ψηφίσω γιατί ξέρω ότι βρίσκεστε κολλημένοι στον τοίχο. Διότι ξέρω ότι είμαστε ως χώρα υπό εκβιασμό. Διότι ξέρω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν εννοούν να ακούσουν τίποτα. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει κ. Υπουργέ. Στο θέμα το φορολογικό οι άνθρωποι έχουν φτάσει στο αμήν. Δεν θα τα εισπράξουμε τα έσοδα, διότι κάθε μέρα υπάρχει και ένας παραπάνω ο οποίος σου λέει: «δεν πάνε να κάνουνε ότι θέλουν, δεν πάνε να το πάρουν το ρημάδι το σπίτι; Δεν έχω να τα δώσω». Όταν θα γίνει απολογισμό τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο τότε θα έρθει να ζητήσει συγγνώμη η τρόικα κ. Υπουργέ; Εγώ πάντως θα περίμενα να έρθουν να ζητήσουν συγγνώμη, να πουν συγγνώμη κάναμε λάθος. Και μια τελευταία ερώτηση την οποία θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και αφορά το θέμα των ακινήτων και τις αντικειμενικές αξίες. Οι αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα βγάλετε θα πρέπει να είναι πραγματικές. Και ελπίζω να μην είναι και αυτές κατ’ εντολή κάποιων άλλων. Διότι σήμερα η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει. Πέραν της μείωσης του φόρου μεταβίβασης ή υπεραξίας χρειάζεται κάποιο παραπάνω κίνητρο. Τον πολίτη τον θέλουμε σύμμαχο. Οι έλληνες θέλουν να βγούνε από την κρίση. Ξέρουν ότι αυτός είναι ένας δρόμος δύσκολος, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αλλά δώστε τους κίνητρα».