Μετά από 23 χρόνια η NASA θα φωτογραφήσει τη γη από τον μακρινό Κρόνο - Διαβάστε τι λέει ο διάσημος αστρονόμος Καρλ Σάγκαν...
«Η γη είναι μια πολύ μικρή σκηνή σε μια γιγαντιαία κοσμική αρένα. Οι φλυαρίες μας, η ψευδαίσθηση ότι κατέχουμε προνομιακή θέση στο σύμπαν, όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση από αυτόν τον κόκκο θαμπού φωτός. Η μπλε χλωμή κουκίδα, όμως, είναι το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ».
Αυτά είναι τα λόγια που είχε πει ο Καρλ Σαγκάν ο διάσημος Αμερικανός αστρονόμος, αστροφυσικός που ήταν ο πρώτος που με τον εκλαϊκευμένο λόγο του, προσπάθησε να φέρει την ανθρωπότητα κοντά στο σύμπαν. Ήταν επίσης ο πρώτος που σκέφτηκε να τραβήξει, το 1990, μια φωτογραφία της Γης, από το τελευταίο σημείο από όπου είναι ορατή μέσα σε αυτό το αχανές περιβάλλον από το οποίο περιβάλλεται, δηλαδή από τον Κρόνο.
Η Γη και ο Κρόνος έχουν απόσταση μεταξύ τους 1,5 δις χιλιόμετρα. Ακόμα πιο μακριά βρίσκεται ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, αλλά από εκεί είναι αδύνατο να τραβηχτεί φωτογραφία, όχι μόνο της χιλιομετρικής απόστασης, αλλά και επειδή η Γη από εκεί δεν φαίνεται καν! Μόλις ο Καρλ Σαγκάν είδε τη φωτογραφία ονόμασε τη Γη η «Χλωμή Μπλε Κουκκίδα».
Η «Χλωμή Μπλε Κουκίδα» λοιπόν τραβήχτηκε από το Voyager 1 από απόσταση ρεκόρ, δείχνοντας αμυδρά τον πλανήτη μας μέσα στο αχανές διάστημα. Ύστερα από αίτημα του Καρλ Σαγκάν, το Voyager 1, καθώς εγκατέλειπε το ηλιακό μας σύστημα, έστρεψε για μια τελευταία φορά τις κάμερες προς τη Γη, τραβώντας τη φωτογραφία, από την οποία εμπνεύστηκε ο τίτλος του ομότιτλου βιβλίου. 23 χρόνια μετά η NASA θα τραβήξει και πάλι την ίδια σκηνή από τον μακρινό κρόνο.
Ο κ. Σωτηρόπουλος είναι παρατηρησιακός αστρονόμος και πολλές φορές με το τηλεσκοπιό του βλέπει να «πέφτουν τα αστέρια». Βέβαια χωρίς τηλεσκόπιο αυτό που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, τις περισσότερες φορές μάλλον είναι σκουπιδάκια, χωματάκια, πετραδάκια που πέφτουν στην ατμόσφαιρα και καίγονται. Όσο για απόψε ... μην ξεχάσετε. Στις 23.00 η Γη θα φωτογραφηθεί! Κοιτάξτε ψηλά και χαμογελάστε!
newsit.gr