Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Βιώνουμε το πιο ψυχρό καλοκαίρι των τελευταίων ετών !!



Καλό σας μήνα φίλες και φίλοι. Μπήκαμε και στο Ιούλιο, βγαίνοντας όμως κανείς έξω, ίσως παρατηρήσει πως είναι σαν να βρισκόμαστε στο μήνα Οκτώβριο. Αν και πολλοί περίμεναν ότι το φετινό καλοκαίρι του 2013 θα ήταν το πιο ζεστό των τελευταίων ετών, εμείς σας τονίζαμε με βάση επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει από κλιματολόγους και μετεωρολόγους αλλά και με βάση τις θερμοκρασίες που μελετήσαμε εμείς σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο ψυχρό των τελευταίων ετών.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει γίνει αισθητό ήδη από τις αρχές του Ιουνίου ως και τα μέσα αυτού, με καταιγίδες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, να κάνουν την εμφάνισή τους. Από τα μέσα του ως και τα τέλη του σχεδόν, ο Ιούνιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις απώλειες καταιγίδων και γενικότερα βροχών, αλλά και τις σχετικά υψηλές αλλά όχι υπερβολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Αυτό το κομμάτι θύμισε πιο πολύ πως βρισκόμαστε στο καλοκαίρι και όχι στο φθινόπωρο.

Μάλιστα, τις τελευταίες 3 ημέρες περίπου που διανύουμε, η θερμοκρασία έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη, με τη θερμοκρασία σε ημιορεινές περιοχές να πέφτει στη καρδιά του καλοκαιριού ακόμα και στους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεσημέρι η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 19 με 20 βαθμούς, όπως έγινε και στη Φλώρινα.

Για να πούμε την αλήθεια, ένα ακόμα ψυχρό καλοκαίρι, είχαμε το 2006, όπου στα μέσα περίπου του Αυγούστου, η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε ακόμα και στη Θεσσαλονίκη τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ημιορεινά τμήματα η θερμοκρασία ήταν ακόμα χαμηλότερη. Οι καταιγίδες εκείνο το καλοκαίρι ήταν πολλές, ενώ δεν είχαμε ούτε έναν καύσωνα. Φέτος φαίνεται πως όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι δεν θα έχει πολλές θερμές εισβολές, ενώ οι καταιγίδες θα είναι πιο πολλές, κάτι που ήδη συμβαίνει και το βλέπουμε ειδικά στη βόρεια χώρα ως τώρα.

Τέλος, εδώ έρχεται και επαληθεύεται αυτό που σας είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας το μήνα Μάρτιο, δηλαδή πριν 4 περίπου μήνες. Υπήρχαν πολλά σχόλια από αναγνώστες μας, πως επειδή ο Χειμώνας που προηγήθηκε δεν ήταν βαρύς, δηλαδή δεν κύλισε με πολύ κρύο και χιόνια, το φετινό καλοκαίρι θα κυλίσει με πολλή ζέστη και πολλούς καύσωνες. Εμείς σας τονίσαμε, πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα, κάτι που το βλέπετε και στο φετινό καλοκαίρι μέχρι τώρα.

Η διάταξη των συστημάτων το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου, ήταν τέτοια που ευνοούσε πιο ψυχρές αέριες μάζες να κάθονται πάνω από την Ευρώπη, εκτοπίζοντας όλη τη ζέστη και τους καύσωνες σε Ασία και βόρεια Αμερική. Κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί ως και τέλος του καλοκαιριού, πράγμα που μας κάνει να λέμε πως το υπόλοιπο του φετινού του καλοκαιριού δεν θα έχει
πολλές θερμές εισβολές, αλλά πιο πολλές καταιγίδες και ψύχρα.



greek-weather.org