-Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός
-Αύριο η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου
-Ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση
-Ποιο είναι το όνομα "έκπληξη" που "παίζει" για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
-Σαμαράς: "Η κυβέρνηση δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά έμεινε όρθια"
-Ενδιαφέρον της ΝΔ να κρατήσει τα υπουργεία που άφησε η ΔΗΜΑΡ
Συνεχείς θα είναι οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην νέα κυβέρνηση θα ισχύει η αναλογία 2 προς 1, δηλαδή δύο στελέχη της ΝΔ για κάθε 1 του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Ευ. Βενιζέλος πιθανότατα θα καταλάβει θέση αντιπροέδρου έχοντας παράλληλα και τις αρμοδιότητες του υπ. Εξωτερικών με τον Δ. Αβραμόπουλο να μετακινείται στο Αμυνας ή στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με το Onalert.gr, στη Συγγρού, εδώ και αρκετές ημέρες σε πάρα πολύ στενό κύκλο έχει ακουστεί ως ιδέα ένα όνομα για το υουργείο Αμυνας, που πολλοί μπορούν να χαρακτηρίσουν έκπληξη. Είναι το όνομα του Άκη Γεροντόπουλου. Βουλευτής Έβρου, με πολύ καλή φιλική σχέση χρόνων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, άνθρωπος με “ήρεμο προφίλ” κρίνεται απ΄ όσους έχουν προτείνει την υπουργοποίησή του ως μια καλή λύση για να διαχειριστεί τον εξαιρετικά ταραγμένο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. (διαβάστε την είδηση στο onalert.gr)
Το Υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με το onalert διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ. Καλά πληροφορημένη πηγή από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι “ θα διεκδικήσει ρόλο στο ΥΠΕΘΑ ακόμη και αυτή τη θέση του υπουργού”.(διαβάστε περισσότερα στο onalert.gr)
Διασφαλισμένη θέση φέρονται να έχουν οι κκ Δένδιας, Χατζηδάκης, Σταμάτης, Αρβανιτόπουλος, Κεφαλογιάννη και Στουρνάρας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να προτείνει την υπουργοποίηση του Μ. Χρυσοχοϊδη, του Π. Κουκουλόπουλου, της Φ. Γεννηματά, του Γ. Μανιάτη και του Φ. Σαχινίδη.
Οι κινήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών θα είναι άμεσες και για αυτό το λόγο ματαιώθηκε το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λευκάδα, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα περνούσε εκεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, τόνισε ότι η κυβέρνηση δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα.
Όπως λέει χαρακτηριστικά: “Η κυβέρνηση πράγματι δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αλλά έμεινε όρθια και συνεχίζει με νέα αποφασιστικότητα. Και με πολύ καλύτερη συνεννόηση θέλω να ελπίζω... Πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε. Έχουμε όμως επίγνωση του κινδύνου. Δεν θα την πατήσουμε. Θα συνεννοηθούμε εκεί που πρέπει και θα συνεννοηθούμε εγκαίρως”.
Δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του κ. Κουβέλη σημειώνοντας: «Δεν ξέρω γιατί άλλαξε στάση. Δεν θέλω να διατυπώνω δημόσια υποθέσεις. Ξέρω όμως ότι είχε βρεθεί συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ... Φυσικά με ενόχλησε η στάση του κ. Κουβέλη την Πέμπτη το βράδυ. Αλλά δεν αλλάζω την άποψή μου για το πρόσωπό του. Ούτε θα με ακούσετε ποτέ να μιλάω απαξιωτικά για τον ίδιο και το κόμμα του. Αυτό το θεωρώ μικρότητα και δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου».
Δηλώνει ανοικτά την εκτίμησή του για την στάση που τηρεί ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας: «Και εγώ - όπως και ο κ. Βενιζέλος άλλωστε - θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ μέσα. Όχι στις «παρυφές», όχι «εντός, εκτός και επί τα αυτά». Όπως έχουν δείξει τα πράγματα ως τώρα, ο κ. Βενιζέλος είναι εταίρος πλήρους ευθύνης. Όχι κατά περίσταση. Και αυτό του το αναγνωρίζω 100%...»
Στην ερώτηση εάν ο κ Βενιζέλος θα έχει ρόλο ενόψει του ανασχηματισμού δηλώνει: «Βεβαίως, σημαντικό ρόλο. Άλλωστε και στην ως σήμερα κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε πιο «διακριτικά» από δική του επιλογή. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, γιατί καλύτερα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση».
Ο κ. Σαμαράς επέκρινε με δριμύτητα τον κ. Τσίπρα για την στάση του λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας τι ακριβώς θέλει; Θέλει εκλογές; Δεν το νομίζω… Θέλει μήπως ακυβερνησία και στασιμότητα; Την εύχεται πράγματι. Και εκεί είναι το πρόβλημα του. Ότι εύχεται η χώρα να αποτύχει. Αλλά δεν θα του κάνουμε το χατήρι... Με…καληνύχτισε ο άνθρωπος (σ.σ. στην ομιλία στο Σύνταγμα), τον καληνυχτίζω και εγώ. Και του εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με τις Συνιστώσες του».
Σε ότι αφορά την ΕΡΤ δηλώνει ότι το «μαύρο» δεν αποτελούσε κυβερνητική επιλογή αλλά «έγινε γιατί οι υπάλληλοι της ΕΡΤ κατέλαβαν το κτίριο και συνέχισαν να εκπέμπουν πειρατικά». Σημειώνει πως πολλές φορές δοκιμάστηκε στην ΕΡΤ το σενάριο για ανασυγκρότηση εν λειτουργία αλλά δεν προχώρησε. Τονίζει ότι όταν λειτουργήσει ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα απελευθερωθούν 1500 θέσεις υπεράριθμων που θα καλυφθούν αλλού αξιοκρατικά, δηλαδή σε νοσοκομεία, ΚΕΠ κλπ.
newsit.gr