Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τίτλοι ΤΕΛΟΥΣ στην ΕΡΤ! Η απόφαση - πραξικόπημα της ΝΔ οδηγεί σε ρήξη την κυβέρνηση

λουκέτο στην ΕΡΤ, Νέα φωτιά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ανάβει το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ
Πρωτοφανείς συνοπτικές διαδικασίες για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ και απόλυση όλων των εργαζομένων της ! Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε πραξικοπηματικά  το απόγευμα της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα!..  Η απόφαση –σοκ που επιβεβαίωσε τις φημολογούμενες καταγγελίες, ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση με  τον πρωθυπουργό και περιλαμβάνει  την εξής «επιχειρηματολογία»:
Κλείνει η ΕΡΤ διότι είναι «θύλακας αδιαφάνειας» και λειτουργεί με «σκανδαλώδη  τρόπο» προκειμένου σύντομα  να λειτουργήσει νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, «που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός», είπε ο κομματικός –κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν για την απόλυση και  ότι όσοι επιθυμούν  μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης εκ νέου στον νέο φορέα με νέες διαδικασίες πρόσληψης!
Το «επεισόδιο» της ΕΡΤ, αποτελεί την κορυφαία πράξη για την οποία θα μπορούσε να δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή, πέρα από τις λεκτικές αντιρρήσεις. Η απόφαση ελήφθη μετά την αποτυχία της κυβέρνησης, να μειωθούν κατά 2.000 άτομα οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, χωρίς κριτήρια και χωρίς συναίνεση όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των κυβερνητικών εταίρων. Αφορά δε το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης χωρίς να παρεισφρέουν ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης,  σε δήλωσή του  ξεκαθαρίζει ότι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα,  να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης,  με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί. Μια Κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα. Θέματα μείζονος σημασίας  πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων.    Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».
Αναλυτικότερα:
Η απόφαση ελήφθη μετά τη δημοσίευση σήμερα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σήμερα, που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δημοσιεύθηκε πριν τεθεί σε συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, όπως αναμενόταν και ενώ ήταν γνωστές οι αντιρρήσεις τους. Με ανακοινώσεις τους τα δύο κόμματα καταδικάζουν απερίφραστα τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και την λήψη απόφασης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών εταίρων.
Με διαρκή κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ με έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, απαντούν οι εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στα σενάρια αιφνίδιου αλλά μεθοδευμένου λουκέτου.
Να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην  υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 Για «πραξικοπηματική έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία οι υπουργοί της κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις συμφωνίες τους με την τρόικα» κάνει λόγο η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ και σημειώνει:
«Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των δημοσίων φορέων και τις άμεσες ή έμμεσες απολύσεις 14.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε τον 'ξαφνικό θάνατο' της ΕΡΤ.  Με αυτόν τον πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο βάζει 'λουκέτο' στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων καταφέρνοντας ένα βαρύτατο πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία».

ΣΥΡΙΖΑ:Η ΕΡΤ δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στον ελληνικό λαό
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης δήλωσε:
«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης. Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.  Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας».
ΠΑΣΟΚ:
Αναφερόμενο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη δημοσιεύτηκε -χωρίς τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου- και στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«1. Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα. Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη. Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. 2. Η μεταρρύθμιση στο κράτος και ιδίως στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παρότι έχει συμφωνηθεί, εδώ και εβδομάδες, συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών μεταξύ των τριών αρχηγών, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει επιτευχθεί μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε πρώτη φάση κι έτσι η χώρα, πράγματι τελεί υπό την πίεση της καταβολής της δόσης. Τέτοιες πιέσεις έχουμε ζήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και βρήκαμε λύση. Πρέπει η χώρα να είναι διεθνώς αξιόπιστη, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό.
3. Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε συνεπώς να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν».
ΑΝ.ΕΛ: Αντιλαμβάνεται το βάρος της υπογραφής του ο Κ.Παπούλιας;
Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης για θέματα ΜΜΕ των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, δήλωσε:
«Ότι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου και Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού. Αλλά άλλο εξορθολογισμός που τον θέλουν και οι ίδιοι οι συνεπείς εργαζόμενοι και άλλο οι συγκυβερνώντες να διαλύσουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα, στέλνοντας, μάλιστα, στην ανεργία και άλλους πολίτες. Και ούτε μπορούν να ριχθούν στη πυρά όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πιστεύουν στο αγαθό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.
Επιπλέον, μου φαντάζει αδιανόητο το σχέδιο να καταργήσουν τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που είναι το τελευταίο κάστρο στο να διατηρηθούν ζωντανές οι πάσης φύσεως δραστηριότητες, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την χώρα, δηλαδή η ίδια η φωνή της Ελλάδας.
Δεν μπορώ, επίσης, να απέχω από τη βεβαιότητα που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών, ότι τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φυσικά δεν αρνούμαι, αλλά σε ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού. Όπως διαβλέπω με βεβαιότητα, ότι κομμάτια της ΕΡΤ Α.Ε. βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις είναι ο πρώτος πυλώνας, κυρίως της ενημέρωσης. Και ειδικότερα εδώ στην Ελλάδα, η ΕΡΤ υπηρετεί και εθνικούς σκοπούς, με εκπομπές που απευθύνονται ακόμα και στην Ομογένεια.
Και κάτι ακόμα:
Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας. Άλλη μία, πολλοστή, υπογραφή σας σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθιστώντας τη Βουλή των Ελλήνων κάλαθο δεδομένων αποφάσεων, χωρίς κοινοβουλευτική διαβούλευση; Πάλι μας καταργείτε; Αντιλαμβάνεσθε το βάρος της ευθύνης σας σε διαδικασίες που δεν αφορούν πραγματικές έκτακτες καταστάσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα;».
ΔΗΜΑΡ: Διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με «κάποιο» προσωρινό κλείσιμο
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ, με την οποία τονίζει την απόλυτη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της ΕΡΤ. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία -έστω και για μία ώρα- να μη διαθέτει δημόσια τηλεόραση». Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει πως «διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργία της μετά από ‘κάποιο’ χρονικό διάστημα». Όπως υπογραμμίζει, «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας». Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις». «Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ», υπογραμμίζεται και τονίζεται πως ο εξορθολογισμός «δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο».
Για τον λόγο αυτόν η ΔΗΜΑΡ ζητά την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη δημόσια τηλεόραση. «Στο ενδιάμεσο διάστημα», καταλήγει, «η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί».
ΚΚΕ: Τερατούργημα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τα εξής:
«Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους».
Οικολόγοι: Πολιτική αυθαιρεσία και πολιτιστική οπισθοδρόμηση!
Σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Βάσου Νάκου, δήλωσε:
«Το σχεδιαζόμενο κλείσιμο της ΕΡΤ - και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων - αλλά και πρωτίστως των πολιτών, που με τη συνεισφορά τους χρηματοδοτούν τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αποτελεί μια αυταρχική έκφραση πολιτικής, στερημένης από όραμα και προοπτική. Γιατί, ούτε αξιόλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπόσχεται, ούτε αναπλήρωση του κενού της ΕΡΤ προβλέπει. Αντιθέτως, θα οδηγήσει ανθρώπους στην ανεργία και θα στερήσει τους πολίτες όλης της χώρας από τη δυνατότητα στην ελεύθερη ποιοτική δημοσιογραφία και στην ενημέρωση για θέματα που δεν υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς και των μέτρων της ιδιωτικής τηλεθέασης. Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί πολιτική αυθαιρεσία και πολιτιστική οπισθοδρόμηση.»

eklogika.gr