Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΔΡΑΣΗ: Αυτή η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δράση θεωρεί ότι η ΕΡΤ, τουλάχιστον όπως είναι σήμερα, έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού. Ήταν φορέας κυβερνητικής προπαγάνδας, φωλιά ρουσφετολογικών διορισμών, αδιαφανών δαπανών και εργαλείο ελέγχου των δημοσιογράφων.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι σωστή, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους ελήφθη.
Η απόφαση αυτή είναι δυστυχώς επώδυνη για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που χάνουν τις δουλειές τους, εξαιτίας της πολιτικής όλων ανεξαιρέτως των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών που τώρα διαμαρτύρονται. Η ΕΡΤ απασχολεί και σημαντικό αριθμό αξιόλογου προσωπικού, το οποίο απολύεται, τη στιγμή που εξακολουθούν να μισθοδοτούνται από το δημόσιο χιλιάδες επίορκοι υπάλληλοι.
Με δεδομένο ότι η ΕΡΤ στοίχιζε μέχρι σήμερα περίπου 300 εκ ευρώ, η εξοικονόμηση που είναι εφικτή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη -τουλάχιστον διπλάσια- από τα 100 εκ.  που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.
Η δημιουργία νέου φορέα μπορεί να γίνει μόνο με νέο νόμο και η κυβέρνηση θα χάσει κάθε αξιοπιστία, εάν η κατάργηση της ΕΡΤ καταλήξει στην αντικατάστασή της από έναν φορέα που θα στελεχωθεί εξ υπαρχής με την αναλογία 4-2-1.
Επισημαίνεται τέλος ότι η επιλογή της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή της έκτακτης υποκατάστασης της Βουλής από την Κυβέρνηση στα νομοθετικά της καθήκοντα και μάλιστα χωρίς κάτι τέτοιο να είναι απαραίτητο για να εκδοθεί η απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ (άρθρο 14Β § 1 ν. 3429/2005), είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η διατήρηση αυτής της πρακτικής προκαλεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των συντεταγμένων εξουσιών και παραβιάζει τη συνταγματική διάκρισή τους.
Ως ελάχιστο βήμα θεσμικής αποκατάστασης, η Δράση θεωρεί ότι η σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να υποβληθεί προς κύρωση και να συζητηθεί αύριο στη Βουλή.

Πάνος Μιχαλόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ