Σάββατο 25 Μαΐου 2013

To ΠΑΣΟΚ ξαναζεί… μέρες “Πεντελικού”

Evangelos-Venizelos
(Photo: Eurokinissi)
Καθώς ετοιμάζεται για να ανέβει στο βήμα της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει ότι το Κίνημα του οποίου ηγείται εδώ και έναν χρόνο, βιώνει στιγμές οριακές όσο και ενδεχομένως μοιραίες.
Το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνει δημοσκοπικά πέριξ του 5%, ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, ώστε να φανεί πόσο “ισότιμος” εταίρος του Αντώνη Σαμαρά είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η συζήτηση περί της οικονομικής διαχείρισης της περιόδου Παπανδρέου προκαλεί συστημικούς κλυδωνισμούς, και η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του σημερινού προέδρου του Κινήματος εντείνεται.
Η σκληρή επιστολή Παναγιωτακόπουλου, οι προειδοποιήσεις των “παπανδρεϊκών” αλλά και η απτή πραγματικότητα που θέλει το ΠΑΣΟΚ να… στριμώχνεται πολιτικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ανάμεσα στη “βουλιμία” του ΣΥΡΙΖΑ να του αποσπάσει κι άλλους ψηφοφόρους, και την άρνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμπράξει εκλογικά μαζί του, όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα γκρίζο έως κατάχλωμο σκηνικό.
Όσο για το ενδεχόμενο να απουσιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου, που θεωρείται και το πιο πιθανό, απλώς θα έρθει να επιβεβαιώσει τον βαθύ διχασμό που έχει επέλθει στο ΠΑΣΟΚ. Με τον επί οκταετία αρχηγό του, και πρώην πρωθυπουργό, να διαμηνύει την ίδια ώρα ότι “επιστρέφει” για να ρίξει το πολιτικό βάρος του στις εσωτερικές εξελίξεις. Και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Το ΠΑΣΟΚ βιώνει μέρες “Πεντελικού”, δυο δεκαετίες αργότερα. Τότε δεν διασπάστηκε, επειδή υπήρχε η ηγετική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, και μια πολιτική-κοινωνική βάση του 40%. Σήμερα, ούτε Ανδρέας υπάρχει, ούτε… 40%.

ysterografa.gr