Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ο Βενιζέλος παίρνει υπουργείο. Αλλά όχι… αντιπροεδρία

Evangelos-Venizelos
(Photo: Eurokinissi)
Εδώ και πολύ καιρό έχει καταστεί σαφές ότι το κλειδί του ανασχηματισμού είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και πιο συγκεκριμένα, η ισορροπία δύναμης και εξουσίας στην οποία θα καταλήξουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο βασικός κυβερνητικός εταίρος του, ώστε να αποφασιστεί το πόστο που θα ανατεθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος του Αντώνη Σαμαρά. Για τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο, εκείνη η δήλωση ήρθε για να… προλάβει τον Πρωθυπουργό, καθώς ήταν κατανοητό από όλους ότι σε μια εποχή κρίσης και λεπτών χειρισμών, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε σκοπό να περιπλέξει και να αποπροσανατολίσει την καθημερινή διαχείριση της κυβέρνησης, θεσμοθετώντας θέσεις αντιπροέδρων, που θα κατέληγαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.
Στη στρατηγική αυτή, τον Πρωθυπουργό τον διευκόλυνε με τη στάση του ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο οποίος είχε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να μπει στην κυβέρνηση, ούτε πολύ περισσότερο να αναλάβει ευθύνες αντιπροέδρου.
Το όνομα του Φώτη Κουβέλη διακινείται στο παρασκήνιο ως του επικρατέστερου για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015, με το πολιτικό στρατήγημα να αποκτήσει η Ελλάδα τον πρώτο Αριστερό Πρόεδρο, τον οποίο θα στηρίξουν τόσο η Κεντροδεξιά όσο και η Κεντροαριστερά, και στο πλαίσιο υπηρέτησης αυτής της στρατηγικής δεν επιθυμεί να φθαρεί, με τη συμμετοχή του στην καθημερινή άσκηση της διακυβέρνησης.
Τη στρατηγική αυτή εξάλλου υπηρέτησε και η επίσημη επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο Φώτης Κουβέλης, όπου είχε σειρά επαφών με την “πολιτική γραφειοκρατία” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Ζοζέ Μπαρόζο μέχρι τον Μάρτιν Σουλτς, σε μια… εικόνα από το μέλλον, όπως έλεγαν από τη ΔΗΜΑΡ.
Κάπως έτσι οι αντιπροεδρίες “κάηκαν”, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ωστόσο φαίνεται ότι μπαίνει στην κυβέρνηση, όπως καταγράφει το σύνολο των ρεπορτάζ των εφημερίδων, τόσο του Σαββατοκύριακου όσο και οι σημερινές. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι σε πιο υπουργείο;
Απάντηση ακόμη δεν υπάρχει. Από το ρεπορτάζ ωστόσο προκύπτει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τα… γαλόνια του αντιπροέδρου, μονάχα σε τρία υπουργεία θα μπορούσε να μετακινηθεί: Στο υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Εσωτερικών.
Και οι τρεις περιπτώσεις ωστόσο δημιουργούν… θέμα, κάτι που σημαίνει ότι το σταυρόλεξο που έχει να λύσει ο Αντώνης Σαμαράς φαντάζει εξαιρετικά σύνθετο.

ysterografa.gr